Budi dio naše mreže

Danas je Dušni dan kada se na posebni način sjećamo naših dragih pokojni bilo da je riječ o rodbini, prijateljima ili ljudima koji su nam u životu nešto značili. Ovim prilogom palimo svijeću ljudima uz čije smo pjesme rasli, zaljubljivali uz njih radovali se, tugovali, pokazivali svoj ponos i vjeru.

/ Slavko Nedić

Nije isprazna fraza da velikani nikada ne umiru. To je stvarno tako jer eto iako neki na žalost više fizički nisu s nama po nekoliko desetaka godina oni u svojim pjesmama po kojima ih pamtimo žive i dan danas i rado ih se sjećamo ne samo prilikom obljetnica nego s njihovim pjesmama živimo.

Zdenko Runjić/Jakša Fiamengo

Pjesmom „Piva klapa ispod volta“ prisjećamo se trojice velikana oni su skladatelj Zdenko Runjić, pjesnik Jakša Fiamengo te izvođač Oliver Dragojević. 

Zdenko Runjić bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih skladatelja zabavne glazbe 20. stoljeća. Rođenje je 1942., Garčin a preminuo 2004. Kad spominejmo Zdenka onda se također sjećamo i još jednog pokojnog velikana pjesnika Jakše Fiamenga koji Zdenku, ali i ne samo njemu napisao mnoštvo prekrasnih stihova. A pjesmi „Piva klapa ispod volta“ svojim glasom oblikovao je Oliver Dragojević koji od 2018 solira u nekom anđeoskom zboru. 

Oliver Dragojević – Piva klapa ispo volta 

Zvonko Špišić/Drago Britvić/Vice Vukov

S pjesmom „Zvona moga grada“ prisjećamo se nove trojice hrvatskih glazbenih velikana. Oni su skladatelj i kantautor Zvonko Špišić, koji napisao puno prekrasnih pjesma, a jedna od njih ova bezvremenska zatim pjesnik Drago Britvić s jednako tako puno krasnih pjesama te nezaboravni velikan Vice Vukova. 

Drago Britvić je preminuo 2005., Vice Vukov 2008. a Zvonko Špišić 2017. godine.

Đorđe Novković/Ivica Percl

Pjesmom „Stari Pjer“ prisječamo se također dvojice velikana. Prvi je skladatelj Đorđe Novković je napisao više od 2500 pjesama za gotovo sve estradne zvijezde na ovim prostorima i prodao oko 20 milijuna. Autor je najvećeg broja hitova u povijesti hrvatske pop glazbe. Ipak njegova najpopularnija i u svijetu najpriznatija skladba je Stari Pjer. S njom se prisjećamo još jednog velikana kojme je pjesma Stari Pjer bila zaaštitni znak. On je Ivica Percl. A koje li slučajnosti obojica su umrla 2007. godine. 

Ivica Percl – Stari Pjer 

Đelo Jusić/Marko Brešković/Slobodan Bodo Berdović

Trojica Dubrovački trubadura sada su trubaduri u nebeskim prostranstvima. 

Najprije je 2010. godine otišao Marko Brešković, potom 2019. i maestro Đelo Jusić 2019., a  potom 2020. godine i treći Slobodan Bobo Berdović. Iza njih zajedno ostalo puno krasnih pjesama. Maestro Đelo je svojim uspješnicama postao priznato ime svjetske glazbene scene. Njima u spomen slušamo pjesmu Pusti da ti leut svira i Dubrovački trubaduri iz 1971. godine. 

Dubrovački trubaduri –  Pusti da ti leut svira

Pero Gotovac/Krunoslav Cigoj/Zvonimir Golob

Pjesmom „Zemljo moja“ sjećamo nove trojice glazbenih velikana: Pere Gotovca, skladatelja, dirigenta i glazbenog producenta, Krunoslava Cigoja, pjevača koji se jednako dobro snalazi u opernim kao i u zabavnim arijama te pjesnika Zvonimira Goloba. 

Na žalost, on je prvi preminuo 1997. dok Krunoslav Cigoj nije s nama od 2015., a Pero Gotovac od 2017. godine, ali mnoštvo skladbi koje su napravili zajedno ali i u raznim drugim kombinacijama ostale su do dana današnjeg. A jedna od njih svakako je i „Zemljo moja“ iz 1971. godine. 

Krunoslav Cigoj – Zemljo moja 

Ivo Robić/Mario Kinel

Pjesma „Samo jednom se ljubi“ povezala je dva glazbena velikana pjevača i skladatelja Ivo Robića te pisca tekstova, a također i skladatelja Maria Kinela. Mario Kinel je u nebskoj glazbenoj sekciji od 1995., a Ivo Robić mu se pridružio 2000. godine. I tamo im je jedan od najvećih šlagera zasigurno i skladba koju ćemo slušati – „Samo jednom se ljubi“.

Ivo Robić – Samo jednom se ljubi 

Rajko Dujmić/Đurđica Barlović/Slobodan Momčilović Moka/Momčilo Popadić/Nenad Šarić

Novi fosili su grupa uz čije su pjesme mnogi rastali, zaljubljivali se, bili tužni ili radosni. Sljedećom pjesmom prisjećamo se dragih ljudi, bivših članova Novih fosila koji više nisu s nama. Pjesma je to „Ti si moja kiša draga“ za koju je glazbu napisao Rajko Dujmić, otpjevala ju je Đurđica Balović. Stihove pjesme je napisao također pokojni pjesnik Momčilo Popadić. Bubnjeve na pjesmi „Ti si moja kiša draga“ odsvirao je osnivač Novih fosila Slobodan Momčilović Moka, a na žalost i bubnjar koji došao nakon njega Nenad Šarić također nije nije s nama. Dakle, pjesma „Ti si moja kiša draga“ u spomen na sve njih. 

Novi fosili – Ti si moja kiša blaga 

Nikica Kalogjera/Ljupka Dimitrovska

Zajedno u životu, zajedno u glazbi, a nadam se i sada u vječnosti: Nikica Kalogjera, doktor, veliki skladatelj, aranžer i dirigent te njegova supruga Ljupka Dimitrovska hrvatska pjevačica makedonskih korijena. Iza njih je mnoštvo hitova, a jedna od njih je i bezvremenski hit, uspješnica sa splitskog festivala 1978. godine „Tvoja barka mala“. 

Nikica Kalogjera je umro 2006., a Ljupka 2016. godine.  

Ljupka Dimitrovska – Tvoja barka mala 

Velikana koje bi svakako trebalo još spomenuti ima mnogo. Među njima su svakako jazz velikani Boško Petrović i Damir Dičić, zatim bas gitaristi Lino Dević i Dubravko Vorih, bubnjari Branko Knežević Kneža (Nepočin, Aerodrom), Tigran Kalebota (Psihomodo Pop), Miroslav Budanko Ajzić (Drugi način, Baruni) te nedavno preminuli  Robert Jurčec Muha (Vulkan, Be sharp, Be Ha Ve). 

Vrijedan ne samo spomena nego da ih se s barem jednom pjesmom prisjetimo su i velikani: Krešimir Blažević vođa grupe Animatori zatim Dino Dvornik pa Dobri duh hrvatskog bluesa i osnivač Hrvatske blues sekcije Dražen Buhin i svakako Davor Senčar gitarist grupa Legija, Drugi način, Animatori, Oko, Karizma i Glasnici nade, a i naš dugogodišnji djelatnik u tehnici. Na žalost vrijeme nam ne dopušta da se svakoga od njih sjetimo sa barem po jednom pjesmom. 

U sljedećem glazbenom bloku poslušajte nekoliko skladbi krasnih izvođača koji putem svojih pjesama i dan danas s nama. 

Ivo Fabijan – Otvori Marija vrata 

Tomislav Ivčić – Kalelarga 

Vinko Coce – Zlato moje  

 

Arsen Dedić – Marija Majka 

S pjesmom Marija Majka prisjetili smo se ne samo autora skladbe Arsena Dedića nego i pokojnog Valenta Bogadia gitariste grupe Žeteoca. 

Od autora i izvođača duhovne glazbe glazbe svakako moramo barem spomenuti autore i izvođače koji će u svojim pjesmama živjeti još dugo. Oni su: Vlado Dolenec, fra Marko Gelo, Nenad Mirko Novaković, Vladimir Mihoković Miha, nedavno preminuli vlč. Stjepan Podboj. Jedno ime ipak moramo posebno istaknuti. On je fra Inocent Mikić koji napisao mnoštvo skladbi, a svakako najpoznatija od njih je pjesma „Molitva“ koju znamo i kao Samo malo sunca. 

VIS Prijatelji – Molitva

Priču smo započeli s zasigurno najvećim pjevačem zabavne glazbe ovih prostora Oliverom Dragojević i završiti ćemo također s najvećim, barem kad je riječ o hrvatskoj duhovnoj glazbe. On je Čedo Antolić, kantautor, pjesnik, slikar i zborovođa. Čedo od prošle godine vodi neki nebeski zbor jednako dobro kao i ovdje što je mnoge: Kyrios, o. Ante Antić, Kefu Stijenu te Hrid. Njegovom nezaboravnom pjesmom „Nakon svega“ u kojoj Čedo pjeva:

I kada nakon svega, sred punine, u svakoj pori među ljudima

pronađem smisao i Krista živa, mogu mirno sklopit oči za nova buđenja.

Čedo Antolić – Nakon svega 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja