Budi dio naše mreže

Na Uskrs festu 2019. koje će se održati na Bijelu nedjelju, 28. travnja, u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu nastupit će 15 izvođača. Riječ je o jubilarnom 40. izdanju tog festivala.

/ mp

Na Uskrs festu 2019. statistički prikazano – od 15 izvođača po dva dolaze iz Splita: Veritas aeterna i Mihovil, iz Rijeke: Magdalena Tomić-Mijatović i Maja Tadić te dva iz Bosne i Hercegovine: fra Marin Karačić iz Širokog Brijega i VIS Otkrivenja iz Mostara. Po jedan izvođač dolazi iz Dubrovnika – Stijepo Gleđ Markos, iz Pule – Oton, Rovinja – Davor Terzić te iz Varaždina – Antonio Tkalec. Iz Zagreba na ovogodišnjem Uskrs festu nastupa šestero izvođača i to: Bogoslovski Ben(d) Sirah, Čedo Antolić i zbor Hrid, Matea Horvat, grupa RiM te zbor Anima una. Od svih izvođača samo su dvoje debitanti na ovogodišnjem Uskrs festu: Stijepo Gleđ Markos iz Dubrovnika te VIS Otkrivenje iz Mostara.

Na festivalu će ove godine prvi put nastupiti Stijepo Gleđ Markos s pjesmom “Nebo ljubavi” za koju potpisuje glazbu i tekst zajedno s Jelenom Đuraš Gleđ, a aranžman je napisao Olja Dešić.

“Pjesma govori o jedinoj pravoj ljubavi, a to je ljubav u Isusu. Riječ je o ljubavi koja daje smisao našem životu. Supruga i ja radimo glazbene radionice. Na tim radionicama surađujemo s našim korisnicima. Ova pjesma nastala je na radionici s djecom iz Sarajeva, točnije iz Stadlerdovog dječjeg doma ‘Egipat’. Iz dječjih srdaca izvukli smo ono što je njima najbitnije, a to je ljubav. Taj je osjećaj suprugu i mene potaknulo da napišemo ovu pjesmu”, poručio je Stijepo Gleđ Markos u razgovoru za HKM.

Stijepo Gleđ Markos je međunarodno priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika. Svoju glazbenu karijeru započinje na kazališnim daskama gdje kroz glavne uloge u mjuziklima stječe značajno iskustvo i ostvaruje veliki uspjeh.

Veliki iskorak u međunarodnoj karijeri ostvaruje u Londonu 2012., kada je izabran za glavnu ulogu Maria Cavaradossia u operi „Tosca“. Njegovu snažnu scensku pojavu i zvonku boju glasa prepoznaje Royal Opera House, na čiju preporuku ostvaruje britansku glazbenu stipendiju i nastavlja daljnje usavršavanje kod jednog od najpoznatijih britanskih tenora Rylanda Daviesa, svjetski poznatog vokalnog pedagoga i profesora s Royal Academy of Music. U Dubrovniku 2014. pokreće međunarodni kulturni „Festival Sentimento“ s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama.

Surađuje i s brojnim hrvatskim i stranim dirigentima te orkestrima Hrvatske radiotelevizije, Big Band Hrt-a, Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim Solistima, Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom, Zborom Ivan Goran Kovačić, Dubrovačkim komornim zborom, Brodsky String kvartetom, a zadnju ulogu u mjuziklima odigrao je u 2017. godini kao glavna uloga u mjuziklu „Mirakul“ premijerno izvedenom u dvorani Vatroslava Lisinskog koji je također emitiran u nekoliko navrata putem Hrvatske Radio Televizije.

Piše i sklada kompozicije koje su producirane i distribuirane u Hrvatskoj te su u Hrvatskom Društvu Skladatelja zavedena kao orkestralna djela. Aktivni je član Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.

Popis izvođača:

Fra Marin Karačić – Široki Brijeg

VIS Veritas aeterna – Split

Davor Terzić – Rovinj

Stijepo Gleđ Markos – Dubrovnik

Zbor Mihovil – Split

Maja Tadić – Rijeka

Antonio Tkalec – Varaždin

Matea Horvat – Zagreb

Magdalena Tomić Mijatović – Rijeka

Grupa Oton – Pula

Čedo Antolić i zbor Hrid – Zagreb

Grupa RiM – Zagreb

Bogoslovski Ben(d) Sirah – Zagreb

Zbor Anima Una – Zagreb

VIS Otkrivenje – Mostar

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja