Budi dio naše mreže

Najstariji festival hrvatske popularne kršćanske glazbe „Uskrs fest” održan je u nedjelju 28. travnja u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski” u Zagrebu u organizaciji Ureda HBK za mlade i Hrvatskoga katoličkog radija. Festival nije bio natjecateljskog karaktera. 15 izvođača izvelo je 15 novih pjesama. Kako je to izgledalo, saznajte u nastavku.

/ bg

28. travnja započele su probe već u prijepodnevnim satima. Pripreme su trajale sve do koncerta. Sve je bilo spremno na vrijeme. U 19 sati počela je spektakularna večer!

Voditelji Diana Tikvić i Branimir Gubić

15 izvođača iz različitih mjesta Hrvatske i Bosne i Hercegovine izmjenjivalo se te večeri kako bi publiku i slušatelje putem Hrvatskoga katoličkog radija i Radija Marije Bistrice uvukli u predivno prijateljstvo Boga i čovjeka!

Puna koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski”

Na tome prijateljstvu nadahnjivale su se brojne generacije koje su iznjedrile velikane naše vjere, poput bl. Ivana Merza s kojim je rođeno i nadahnuće za festival duhovne glazbe u našoj zemlji!

Uskrs fest se i ove godine održavao pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije, a pokrovitelj dvorane bio je grad Zagreb.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako mu je velika radost što se nalazi u kulturnom srcu Zagreba, odnosno hramu hrvatske glazbe. “Tijekom 40 godina koliko ‘Uskrs fest’ postoji dogodile su se arhitektonske promjene u državi i Crkvi. Tako se i ‘Uskrs fest’ održao na zavidnom nivou. Drago mi je da je i Grad Zagreb uključen u njegovu organizaciju i to posljednjih 20 godina”, poručio je Bandić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Prva pjesma koju smo čuli je pjesma “Trag”. Izvela ju je Magdalena Tomić-Mijatović koja dolazi iz Rijeke. Kako je rekla naša prva izvođačica: Pjesma opisuje trenutak Isusova uskrsnuća i donosi jasnu poruku: Ne bojte se, samo slijedite trag!

Magdalena Tomić Mijatović

A s pjesmom “Nada” predstavila nam se Matea Horvat iz Zagreba. Matea nam je otkrila da pjesma govori o Bogu kao o izvoru sigurnosti, snage, o Bogu kao utočištu i nadi.

Matea Horvat

Hrvatski kršćanski rock sastav iz Zagreba grupa “RiM” nastupila je s pjesmom „Novi život“. Pjesma je nastala kao zahvala za cijeli život, za sve ono što nam se događa. Poticaj je ljudima kad se nađu u teškoj situaciji i kad misle da nema izlaza da se treba uvijek Bogu obratiti. Uvijek se može krenuti iz početka, poručila je članica grupe Ružica Nedić.

Grupa RiM

S pjesmom “Tišina” nastupio je zagrebački zbor “Anima Una”. Ova pjesma govori o tome kako se prepustiti Gospodnjoj ljubavi, da nas ona vodi te kako s Gospodnjom ljubavi možemo osvojiti svijet. Čak i kad padnemo možemo se ustati po primjeru Krista, poručila je dugogodišnja članica zbora “Anima Una” Iva Klarić.

Zbor Anima Una

Maja Tadić dolazi iz Rijeke i izvela je svoju novu pjesmu „Nadu daj mi Ti“. Pjesma govori o tome kako čovjek na svom životnom putu doživljava određene nesigurnosti i loše događaje, ali budući da je Isus naš prijatelj nikad na tom putu nismo sami osobito kad smo otvoreni Božjoj ljubavi, svjedoči Maja Tadić.

Maja Tadić

“Bogoslovski Ben(d) Sirah” nastupio je s pjesmom „Ne živimo sebi“. Tekstopisac poručuje da je čovjekov problem često padanje pred blještavilom koji će nestati te obožavanje kratkih užitaka. No slava ovozemaljska je kratkorajna, a samo je Bog vječan. Pjesmom želimo poručiti kako kršćani ne odustaju od života, ističe Leo Lang iz “Bogoslovskog Ben(d)a Siraha”.

Bogoslovski Ben(d) Sirah

Prvi debitanti bili su vokalno instrumentalni sastav “Otkrivenje” iz Mostara koji su izveli pjesmu “Hvala Ti”. U pjesmi zahvaljujemo Gospodinu što nam je omogućio da živimo te što nam je dao život svojim uskrsnućem. Kroz stihove mu zahvaljujemo na ljubavi, poručila je članica VIS-a “Otkrivenje” i autorica stihova i glazbe Marija Čović.

VIS “Otkrivenje”

VIS “Veritas aeterna” iz Splita nastupio je s pjesmom “Hvali, dušo moja, Gospodina”. Iz vokalno instrumentalnog sastava ističu kako i inače uglazbljuju psalme i da im se svima u sastavu svidjelo kako zvuči ova pjesma te su odlučili sudjelovati na ovogodišnjem Uskrs festu.

VIS “Veritas aeterna”

Legenda duhovne glazbe, Čedo Antolić, čije duhovno stvaralaštvo traje duže od Uskrs festa, nastupio je sa sinom Matijom i zborom “Hrid” s pjesmom “Hvala Ti Kriste”. Čedo Antolić kaže da ovom pjesmom zahvaljuje Kristu na svemu. Moje pjesme su poznate kao životne. Htio sam poručiti da Krist ima značajnu ulogu u našim životima, svjedoči Antolić.

Čedo i Matija Antolić sa zborom “Hrid”

Još jedan izvođač koji se profesionalno bavi glazbom više od četrdeset godina kao skladatelj i izvođač je Davor Terzić iz Rovinja.  Nastupio je s pjesmom “Neka te Bog blagoslovi”. Ova pjesma životna je priča moje supruge Vesne i mene. Govori o vrijednostima braka, o onome čemu zajednički život donosi. O teškoćama i ljepoti braka, o križevima koji zajednički nosimo, ali i o blagoslovu koji nam daruje Bog, ali i blagoslov koji smo jedno drugome, poručuje Davor Terzić.

Davor Terzić

Samostalni glazbeni umjetnik iz Varaždina Antonio Tkalec nastupio je s pjesmom “Daj nam snage”. Predstavit ću javnosti pjesmu ‘Daj nam snage’ koja zapravo može najaviti i moj peti studijski album na kojem trenutno radim. U njoj je pretočen cijeli moj život i bavljenje duhovnom glazbu. Može se reći da je ta pjesma svojevrsna retrospektiva svega lošega i dobroga što sam prošao, a potom govori i o tome jesmo li mi uzor u vjeri djeci koja će nas naslijediti, ističe Antonio Tkalec.

Antonio Tkalec

Drugi ovogodišnji debitant došao je iz Dubrovnika. Međunarodno priznati hrvatski tenor Stijepo Gleđ Markos nastupio je s pjesmom “Nebo ljubavi”.

Pjesma govori o jedinoj pravoj ljubavi, a to je ljubav u Isusu. Riječ je o ljubavi koja daje smisao našem životu. Supruga i ja radimo glazbene radionice. Na tim radionicama surađujemo s našim korisnicima. Ova pjesma nastala je na radionici s djecom iz Sarajeva, točnije iz Stadlerdovog dječjeg doma ‘Egipat’. Iz dječjih srdaca izvukli smo ono što je njima najbitnije, a to je ljubav. Taj je osjećaj suprugu i mene potaknulo da napišemo ovu pjesmu, posvjedočio je Stijepo Gleđ Markos.

Stijepo Gleđ Markos

Zbor “Mihovil” iz Splita predstavio se s pjesmom “Tvoja prisutnost”. Voditelj zbora Mate Pocrnjić kaže da je pjesma posebna i duboka. Tekst je produhovljen i govori o uskrsnuću. Pozitivna je poruka jer Isus unatoč patnji nadvladava smrt uskrnućem.

Zbor “Mihovil”

Fra Marin Karačić nastupio je s pjesmom “Poziv”. Fra Marin kaže da je pjesma tipično fratarska. Naglašava da se u pjesmi govori o Božjem izabranju. Jedan od stihova je: ‘Od sto boljih mene si odabrao’. To je vječno pitanje ljudi u pozivu. Često se u redovništvu pitamo: Bože, zašto si baš mene odabrao, a ima toliko kvalitetnijih od mene? Ne znam zbog čega sve to, ‘ali želim ti dati ovo srce koje kuca za Tebe’, kako kaže pjesma, poručuje fra Marin Karačić.

Fra Marin Karačić

Posljednji večerašnji izvođač festivalskog dijela došao je iz Pule. Grupa “Oton” nastupila je s pjesmom “Uskrs u srcu”. Naša pjesma je veoma vedra, puno ritma, sunca, ptica i cvijeća. Tako smo htjeli pokazati da bi naša duša za Uskrs, kad nam se predaje Isus, trebala biti kao i priroda u proljeću, ponovno probuđena, ističe voditeljica grupe “Oton” Ana Ćuić Tanković.

Grupa “Oton”

Na završetku “Uskrs festa” prigodnim riječima obratio se predsjednik Odbora za mlade pri HBK za mlade pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski koji je naglasio kako nitko nije mogao 1979., kad je započinjao festival koji danas živi pod nazivom “Uskrs fest”, ni sanjati da će Uskrs fest trajati 40 godina.

“Mi obično promatramo tko kako izgleda i kako je otpjevao, ali zaboravljamo koliko je nade, ljubavi i vjere ugrađeno u svaku skladbu. To je neprocjenjivo. To bogatstvo koje je nastajalo često u skrovitim mjestima razlilo se diljem naše Hrvatske, kroz eter. I došlo je do srca mnogih ljudi. Mnogi su se mladi u svojim župama okupljali uz te pjesme i molili. Vidimo kako je Bog sjeme koje je zasijano prije 40 godina pomogao da se  razvije stablo u čijoj se mi hladovini danas nalazimo. Ne znamo kako je Bog djelovao putem tih pjesama.

‘Uskrs fest’ je imao tu ulogu da je omogućio mladima koji su pjesmom slavili i pjevali euharistiju da iziđu na scenu, da javno nastupe. Neki su postali i poznati pjevači. Na taj način je pridonio razvijanju talenata. Večeras su mnogi spomenuti koji su djelovali u počecima ‘Uskrs festa’, ali ja želim spomenuti prvog izvođača prve pjesme na prvom ‘Uskrs festu’, a to je vlč. Ljubomir Vuković koji je tada bio sjemeništarac, a sad je župnik u zagrebačkim Gajnicama i često je nastupao na ‘Uskrs festu’. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način bili dio ‘Uskrs festa’ tijekom 40 godina”, poručio je biskup Gorski.

Biskup Mijo Gorski

Svakako je iznenađenje večeri bio jedan zagrebački zbor koji u župi sv. Josipa djeluje već više od dva desetljeća. A zahvaljujući nevjerojatnim talentima i izvrsnom vodstvu, upoznala ih je cijela Hrvatska. Riječ je o zboru “Izvor”.

Zbor “Izvor”

Na Uskrs festu je bio i svjetski poznati fizičar, renomirani znanstvenik Davor Pavuna.

Dr. Davor Pavuna

Publici se dlanovi nisu umorili. Velikim pljeskom pozdravili su posebne goste i sve večerašnje izvođače na samom kraju festivala. Posebni gosti bili su Nina Badrić, Ivana Husar Mlinac i Alan Hržica.

Ivana Husar Mlinac, Alan Hržica, Nina Badrić

Umjetnička direktorica Uskrs festa 2019. Marija Husar Rimac i redateljica Petra Radin

Voditelji večeri bili su HKR-ovi voditelji Diana Tikvić i Branimir Gubić.

Diana Tikvić i Branimir Gubić

I stigli smo do kraja foto-pregleda Uskrs festa. Brojimo dane do idućega. A vi?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja