Budi dio naše mreže

Emisija Hrvatskog katoličkog radija "Sacro ritam" koju uređuje i vodi Slavko Nedić, 2. srpnja 2020. emitira 1100. emisiju! Pogledajte kako je to bilo nekoć i danas, a večeras slušajte na HKR-u ovo posebno, slavljeničko izdanje "Sacro ritma"!

/ ps

Emisija Hrvatskog katoličkog radija “Sacro ritam” već je 22 godine s vama! U posebnom 1100. izdanju “Sacro ritma”, imat ćete priliku se malo vratiti u prošlost i prisjećati se najomiljenijih glazbenih trenutaka, stoga nemojte propustiti večerašnju emisiju u 20 sati!

Početci

“Sacro ritam” započeo je s emitiranjem 26. lipnja 1998. s ciljem praćenja, najavljivanja, promoviranja i stvaranja hrvatske glazbeno-duhovne scene. U samim su početcima emisiju realizirali Tomislav Meštrović kao voditelj, Mario Kurtović kao tonski realizator te autor i urednik Slavko Nedić. Nakon dvije godine dotadašnja rezervna voditeljica Tanja Maleš (tada Popec) postala je i stalna voditeljica, a posljednjih 15-ak godina tu je ulogu preuzeo sam urednik Slavko Nedić. Uz njih, “Sacro ritam” broji i još nekoliko voditelja koji su uskočili, a imat ćete priliku ih u 1100. izdanju emisije ponovo poslušati: Damira Koprivu, Maju Nedić, Filipa Ećimovića i Galinu Popović.

Kako navodi urednik Slavko Nedić, još je više bilo tonskih realizatora emisije jer je “emisija Sacro ritam bila svojevrsni ispit znanja za tehničare, drugim riječima ako ste uspjeli odraditi i preživjeti emisiju Sacro ritam znači da ste spremni za sve ostale izazove radijsko-tehničarskog posla”. Tako su i među njima stalni tonski realizatori bili uz Kurtovića i Krešimir Crnković, Marijana Kaštela, Tomislav Rajić, Tomislav Buntak, Mihael Varenica i Matija Mikić.

Emisija je postala i poznata zbog mnogih inicijativa koje je pokrenulo u 22 godine, a među njima su to bili  Advent u novom ruhu, Cro sacro Maksimir, Naša Misa, Popularni Porin, Cro sacro etiketa, Korizma u novom ruhu te pokretanje sestrinske emisije “Kristonalitet“ na DMC televiziji.

Jeste li znali?

  • “Sacro ritam” je jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatskog katoličkog radija.
  • U emisiji “Sacro ritam” održan je prvi bilokacijski intervju u povijesti hrvatskog radijskog novinarstva. Naime 9. ožujka 2006. godine voditelj emisije Slavko Nedić iz studija HKR-a razgovarao je s Slavkom Nedićem i Davorom Terzićem koji su se nalazi u Klovićevim dvorinma na promociji Davorovg albuma Put povratka.
  • Kvalitetu emisije prepoznali su ne samo sudionici i stvaratelji hrvatske glazbeno-duhovne scene nego i radijska, novinarska i glazbena struka. Tako je emisija “Sacro ritam” za svoj 18. rođendan (2016.) dobila priznanje Fender Mega muzika za ukupni doprinos Hrvatskoj duhovnoj glazbi. Dvije godine kasnije i priznanje Hrvatskog društva katoličkih novinara te od  za isti doprinos, a iste godine HURIN-a (Hrvatske udruge radijskih nakladnika) emisiji dodjeljuje brončani mikrofon.

  • Slavlje 500. emisije “Sacro ritma” ustvari nije bila prava 500-a emisija. Naime jednokratnom odlukom urednika emisije nakon 499 održao je 501 s obećanje da će jubilarna slavljenička 500. biti održana jednog dana kad za to bude vremena. I tako 1. listopada 2009. godine od 19,30 do kasnih noćnih sati uz 500. izdanje “Sacro ritma” slavljena je i 8. obljetnica internet stranice Duhovna scena, tada najpoznatijeg web portala hrvatske glazbeno-duhovne scene.

Rođendanski tulumi Sacro ritma

Ono što je također obilježilo “Sacro ritam” su njegovi rođendanski tulumi, gdje su mnogi glazbenici duhovne scene po prvi put nastupali.

Već je za prvi rođendan održan koncert ”Cro sacro Maksimir 1999.” koji je održan 19. i 20. lipnja 1999. godine na otvorenom, u zagrebačkom parku Maksimir. Na koncertu je nastupilo 50 izvođača iz raznih krajeva Hrvatske i dijaspore, raznih glazbenih smjerova (od šansone, pop-a, gospela, tamburaša, jazz-a, do hard i heavy rock-a) te raznih vremenskih razdoblja od samih početaka (grupe Quo vadis, Zora i Jukić) do mladih sastava i izvođača koji su u to vrijeme tek započeli svoj glazbeno duhovni put poput: Kristine, Zvonka Palića, Božja slava banda, Vita Nove i drugih. Koncert je imao i ekumenski karakter budući da su na njemu nastupali ne samo katolici nego i baptisti, adventisti te pripadnici još nekih reformiranih crkava. Još jedno izdanje ovoga koncerta održan je 2001.

To je pokrenulo tradiciju rođendanskih koncerata koji su se održali svake druge godine na prostorijama HKR-a. Posebno je bio praćen 5. rođendan emisije koji se održao 10. srpnja 2003. u obliku radijskog koncerta pod geslom “250 minuta za 250 emisija”. Emisija je započela u 17:30, a trajala skoro do 1 ujutro, a na njemu su nastupili Čedo Antolić, Agape, Apostoli mira, Božja slava Band, Luka Balvan, Magnificat band iz Grubišnog Polja, Željka Marinović, vlč. Perica Matanović, Mirvama, Danijela Sisgoreo Morsan, Navještenje, Novo svitanje, Sve boje ljubavi, Ivo Šeparović i Bljesak, vlč. Ljubo Vuković, Nebeski grad, Davor Terzić, Trinitas, Damir Topić i Prijatelji te Danko Tomanić. Uz HKR, još je 11 radio postaja direktno prenosilo koncert.

2016. “Sacro ritam” dočekao je “punoljetnost” i svoju 900. epizodu radio koncertom uživo na kojem su nastupili također mnoga poznata imena hrvatske popularne duhovne glazbe kao što su obitelj Bardun, Emilio Kutleša i Kefa, vlč. Ljubo Vuković, Antonio Tkalec, Dragutin Hrastović, Jelena Vuković, Hanna i Jerko, zbor Anima Una, Andrej Grozdanov, Nina Vodal, Alan Hržica, sestre Palić, Marija Husar Rimac, Branko Požgajec te grupe Glasnici nade, Zakon Neba i RiM.

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja