Budi dio naše mreže

Hrvatski katolički radio u suradnji s Croatia Recordsom i Sisačkom biskupijom objavio je dvostruki album sa skladbama svećenika Matije pl. Ivšića.

/ sn

Mi smo generacija koja na žalost vrlo lako zaboravlja pa i stvari, događaje i osobe koje to nikako ne zaslužuju. A jedan od takvih osoba je i svećenik glazbenik Matija pl. Ivšić koji je iza sebe ostavio bogati glazbeni opus koji sadrži više od 150 sačuvanih skladbi: misa, solo popijevki te skladbi za ženske, muške i mješovite zborove.

Projekt “Aurora Lucis – djela Matije plemenitog Ivšića” nastao je na poticaj prof. Tihane Herceg Ivšić i prof. Ive Mihelić iz udruge Siscia Vox Mundi te dr. sc. Jelene Blašković, voditeljice Sisačkog katedralnog zbora. Svoj obol albumu dali su i sopranistica Margareta Klobučar, orguljaš, mag. mus. i vlč. Robert Jakica te prof. Tihomir Prša sa zagrebačkim zborom Collegium pro musica sacra. Svi su oni dio novog izdanja pod etiketom Cro Sacro Hrvatskog katoličkog radija i Croatia Recordsa naziva “Aurora Lucis – djela Matije plemenitog Ivšića”.

Album čini izbor solo pjesama (6), dueta (7) i terceta (5), sve uz pratnju orgulja, iz kojih je razvidna temeljna Ivšićeva glazbena i duhovna lirika: pjevna melodičnost, samozatajna osjećajnost, usklađenost ritma i metrike s tekstom, pregledna harmonizacija zadana tonalitetnom logikom te bliskost s gregorijanskim pjevanjem i pučkim glazbenim nasljeđem.

Skladbe su snimane u Katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku te zagrebačkoj Crkvi Svetog Franje Ksaverskog, a snimatelji su vrhunski ton majstori Alan Šnajder i Božo Pandurić koji su za ovakvu vrstu posla o više navrata nagrađivani glazbenom nagradom Porin.

Promocija albuma “Aurora Lucis – djela Matije plemenitog Ivšića” bila je u četvrtak u Velikom Kaptolu u Sisku, a zagrebačka se održava u petak 1. ožujka u 19 sati u dvorani Hrvatskog društva skladatelja, Berislavićeva 9.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja