Budi dio naše mreže

Mnogima je teško moliti krunicu u obitelji. Čini se da je pažnja kraća, možda zbog mnoštva ekrana koji nas okružuju. Reklame svakih nekoliko minuta, video igre i pametni telefoni doprinose problemima s koncentracijom. Za mnoge se tišina može činiti uznemirujućom kada smo "neprestano" nečim stimulirani. Kad se tome doda buka mlađe djece, moljenje krunice u obitelji može biti posebno izazovno. Pa kako možete vi i vaša obitelj zajedno moliti krunicu?

/ dz

Mnogi su čuli izreku Sluge Božjega časnog oca Patricka Peytona, da “obitelj koja zajedno moli ostaje zajedno.” Obiteljska krunica stoljećima je bila glavni dio katoličkih kućnih pobožnosti — i to s dobrim razlogom. Uči nas, posebno djecu, osnovnim molitvama naše vjere. Obuhvaća bitne trenutke Kristova života, sažimajući evanđeoski navještaj. Pomaže nam da počnemo provoditi vrijeme s Bogom u meditativnoj molitvi. Ukratko, krunica je prekrasan način zamoliti Božju pomoć i Marijin zagovor.

Međutim, mnogima je teško moliti krunicu. Čini se da je pažnja kraća, možda zbog mnoštva ekrana koji nas okružuju. Reklame svakih nekoliko minuta, video igre i pametni telefoni doprinose problemima s koncentracijom. Za mnoge se tišina može činiti uznemirujućom kada smo neprestano stimulirani. Kad se tome doda buka mlađe djece, moljenje krunice u obitelji može biti posebno izazovno. Pa kako možete vi i vaša obitelj zajedno moliti krunicu?

Jedan od načina da budete uspješni je da ne pokušavate započeti s punom krunicom od pet desetica. Umjesto toga, pokušajte izmoliti jednu krunicu tijekom tjedna. Moliti možete na obiteljskom oltaru gdje su ustoličene slike Presvetog Srca Isusova i Bezgrješnog Srca Marijina. Tu držite krunice za djecu. Započnite u nedjelju uvodnim molitvama krunice: znak križa, apostolsko vjerovanje, Oče naš, tri Zdravo Marije i Slava budi. Zatim od ponedjeljka do petka molite jednu deseticu dnevno. U subotu izmolite završne molitve: Zdravo Kraljice, završnu molitvu, molitve na papinu nakanu i znak križa. Tako, tijekom tjedna, obitelj može izmoliti jednu punu krunicu, a da svaki dan odvoji samo nekoliko minuta. S vremenom možete povećati broj izmoljenih desetica dok ne budete svakodnevno molili cijelu krunicu.

Ovo se lako može poboljšati. Svaki član obitelji može se pitati s kojom nakanom moli deseticu. Možete dodati čitanja iz Svetog pisma ili uvesti redak iz Svetog pisma za svaku Zdravomariju. Možete koristiti slike, bojanke, duhovne meditacije ili glazbu. Osim toga, možete dodati druge molitve za jutro ili noć, ili druge pobožnosti kao što su litanije ili devetnice. Takve su pobožnosti škrinja s blagom drevnih kršćanskih molitava koje samo čekaju da budu ponovno otkrivene. U vrijeme kada su mnogi privučeni “sabranošću”, čini se da ignoriramo dugu povijest katoličke meditativne molitve. Molitva krunice može se ponuditi za preminule članove obitelji.

Ova metoda izvrstan je način da naučite kako moliti krunicu i da ona postane redoviti dio duhovnog života vaše obitelji. Naučit će vašu djecu kako katolici mole. I okupit će vašu obitelj, čineći Krista središtem vašeg doma. To će pomoći vašoj obitelji da doista postane “domaća crkva”, gdje su vaša srca sjedinjena, s Marijom i Presvetim Srcem Isusovim.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja