Budi dio naše mreže

Onaj tko za ničim ne teži ne može više ništa niti postići." Imamo li hrabrosti za snove bila je tema HKR-ove emisije "S druge strane ogledala" u srijedu, 29. studenog u kojoj je gostovao doc. dr. Josip Bošnjaković, predsjednik Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS).

/ im

Prava muževnost

Doc. dr. sc. Josip Bošnjaković naglasio je da je prava muževnost spremnost na rizik. “Spremnost ići prema snovima, velikim idealima i ciljevima, spremnost suočiti se s rzicima, preprekama, borbama, oduševljenjem i razočarenjem, neizvješnošću ili s povjerenjem. Ne mogu sve predvidjeti, ali idem naprijed. Osloniti se na nekoga s kim mogu ići naprijed. Spremnost osloniti se na Boga. Mnogi ostvaruju velike snove iako oni nisu zapisani u knjigama. Vjerujem da mnogi muževi i očevi ispunjaju takvu hrabrost poput sv. Josipa. Još jedna karakteristika za sv. Josipa, ali iza sve muškarce, da se sv. Josip ogledao u pogledu njegove žene”, istaknuo je.

Osloniti se na nekoga s kim mogu ići naprijed. Spremnost osloniti se na Boga.

Govoreći o krizi muževnosti istaknuo je da je razlog ne isticanje dobrih primjera uspješnih muškaraca i očeva. “Danas se i djevojke nalaze u sličnom mentalitetu. Prijeti nam se ratovima, globalnom krizom, neizvjesnošću i kao da ne dolazi do izražaja da muškarci i djevojke mogu ići naprijed. Trebaju nam primjeri koji će biti pozitivni. Ponekad se stječe dojam da u crkvu idu i da su duhovni oni muškarci koji nisu uspješni u društvu pa onda im preostaje ići samo u crkvu. Ali Isus nam potvrđuje suprotno kao i sv. Josip, Ivan Krstitelj ili Zahraija. Najljepši snovi su da se žive u realnosti i najljepši snovi su ostvareni u realnosti”, rekao je.

Posebno je naglasio kako je potrebno živjeti u realnim odnosima i dodao da je potrebno da nekada budemo i ranjeni u tim odnosima.

Snovi se u našem životu ostvaruju ako ih možemo s nekim podijeliti

Istaknuo je da ulazimo u dvije krajnosti ili da će Bog sve riješiti ili da ćemo sami sve riješiti. “Potrebno je i jedno i drugo. Snovi se u našem životu ostvaruju ako ih možemo s nekim podijeliti. Potrebno je podržavati ostavarenje snova”, dodao je.

Visoki ciljevi

Osvrnuo se i na značenje visokih ciljeva te naglasio da je važno podržati visoke ciljeve kod drugih. “Kroz borbu ću puno toga naučiti. Možda nisam u životu ostvario što sam htio, ali boreći se da to postanem puno toga sam naučio. Trebamo dopustiti da drugi budu veći od mene. Ne ugušiti druge sa svojim idejama. Opasnost je uspoređivati se iz čega se rađa zavist. Podržavati u idejama mlade ljude, decu, podržavati kreativne ideje su zaista visoki ciljevi”, dodao je.

Možda nisam u životu ostvario što sam htio, ali boreći se da to postanem puno toga sam naučio.

Primjer sv. Josipa

Na pitanje kako znati koji su snovi od Boga, a koji ne odgovorio je: “Ako osoba osluškuje u sebi što želi ostvariti i to vidi da je dobro i da se može ostavriti to je ono što se može ostvariti, potom ako ima podršku te ako ti snovi imaju nekakvu prepreku i zadnje ako se stavljamo u službu Bogu. Ako je moj san povezan s realnim životom i da su drugi uključeni u to. Onda bih rekao da se snovi ostvaruju postepeno. Naši snovi su realni, oni ciljevi koji se postepeno ostvarju, a ne preko noći. Važno je da računam s tim da neću vidjeti plodove onoga u što sada ulažem”.

“Ne možemo puno toga iskontrolirati i mnogo toga izmiče našoj kontroli. Tu nam je primjer sv. Josipa koji je imao povjerenja da Bog sve vodi. Vjerujem da se sv. Josip borio s nutarnjim konfliktima, borbama i sumnjama i iz toga išao dalje. Mnogi muškarci i žene žive u braku i obitelji i ostaju dosljedni svom pozivu iako osjećaju nutarnje poteškoće i borbe. Ponekad je opasnost da mi idealiziramo svece i ne vidimo njihove nutarnje borbe koje su sigurno imali. Duhovnost nam govori da dugoročni ciljevi donose mentalno zdravlje”, naglasio je doc. dr. Bošnjaković.

Duhovnost nam govori da dugoročni ciljevi donose mentalno zdravlje

Dodao je pri tom kako su za ostvarenje ciljeva potrebni su i vrijeme i rizici. “Stvari koje ne donose neki rizik ili nema neke pustolovine onda nije ni privlačno. Cilj postane imati, a ne raditi”, istaknuo je.

Govoreći o preprekama naglasio je da je sebičnost jedna od prepreka za ostavrenje ciljeva. “Sebičnost je otrov za snove, jedan prigušivač snova i ne da nam ostvariti naše mogućnosti. Istinski snovi se ostvaruju zajedno s drugima”, rekao je.

Sebičnost je otrov za snove…

Ponovno se dotaknuo karakteristika prave muževnosti te rekao: “Za ostvarenje muževnosti je važna karakteristika i nježnosti. Kvaliteta koja se traži od hrabrih ljudi jest nježnost”.

Odustajanje

Govoreći o odustajanju rekao je: “Potrebno je prepoznati vlastitu granicu i da ima nešto što mene nadilazi da nisam ja najveći. Bog je uvijek na prvom mjestu i da bi jedna stvar, jedna ideja, priča ljubavi išla dalje možda je potrebno da se zaustavim i prepustim štafetu da druga osoba onda to nosi. Velika karakteristika muževa i žena jest moći reći da dolazi kraj njihove uloge i da prepuste nešto drugome. Vjerujem da to znači i prihvatiti svoje ograničenje”.

Potrebno je prepoznati vlastitu granicu i da ima nešto što mene nadilazi da nisam ja najveći.

O važnosti zastajanja na putu rekao je: “Potaknuo bih slušatelje i pratitelje da za obiteljskim stolom za Božić se osvrnu što je to bilo dobro u protekloj godini, što nam je Gospodin dao da se ostvari. Propuštajući tu priliku propuštamo biti zadovoljniji, zahvalniji i sretniji. Kako bismo se mogli dati prostora jedni drugima i čuti na čemu su oni zahvalni i da čujemo što se dogodlilo u protekloj godini. To nam daje mogućnost vidjeti što se to od naših snova ostvarilo”.

Brzo ostvarene ciljeve ne cijenimo.

“Dugoročni planovi traže trud i vrijeme i najvrijednije ulaganje sv. Josipa je bilo u Isusa Krista i stoga je najvrijednije što možemo jest uložiti vrijeme za drugoga i učiniti nešto jedni za druge. Brzo ostvarene ciljeve ne cijenimo. Dragocijenjene su one stvari koje polako donose plodove. Nema snova ni ostvarenih ciljeva bez prepreka”, rekao je.

“Mi nastavljamo živjeti kada prenosimo vrijednosti na druge ljude s kojima živimo. Sv. Josip je ostvario dio vrijednosti Marije i Isusa u svome životu. Bog nastavlja živjeti u nama i u drugim ljudima kada prenosimo vrijednosti za koje se isplati živjeti. Bog ako je nešto oduzeo sv. Josipu itekako je nadopunio. Bog je taj koji nadopunja u našim životima ako prenosimo vrijednosti”, poručio je.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja