Budi dio naše mreže

Ova poučna priča govori o čovjeku s kojim se većina može poistovjetiti, čovjeku koji je za težak život i loše ljude koji ga okružuju - krivio Boga.

/ dt

Ovu poučnu priču za vjeronauk nepoznatog autora objavio je Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije na svojim mrežnim stranicama. Priča se brzo proširila društvenim mrežama baš zbog svoje jednostavnosti i poticaja da drugačije razmišljamo.

Živio jednom čovjek koji je imao petoro djece.

Svaki dan se žalio Bogu na težak život i na loše ljude koji ga okružuju. Uvijek je za probleme krivio Boga.

Govorio bi: “Zašto si, Bože, dopustio ovo, zašto si dopustio ono, zašto ne kazniš zle ljude, zašto ne očistiš zemlju od: kradljivaca, lažljivaca, silovatelja, ubojica, prevaranata…, tako da možemo u miru živjeti. Zašto, Bože, nešto ne poduzmeš?”

Jednoga dana odluči ga Bog posjetiti i zamoliti ga da mu pomogne očistiti zemlju od loših ljudi. Pozdravi ga i reče mu: “Teško mi je slušati kako svaki dan mene za sve kriviš i optužuješ, zato imam prijedlog i molbu za tebe.

Molim te, ti pomozi meni, a ja ću zauzvrat očistiti zemlju od loših i zlih ljudi.”

Čovjek sav sretan uzvikne: “Reci što trebam učiniti, sve ću učiniti, samo da mogu u miru živjeti”.

Bog reče: “Moram od tvojih petoro djece izabrati četvero za raj, a samo jedno za pakao. Tebi prepuštam da izabereš, koje od njih želiš poslati u pakao.”

Čovjek sav izbezumljen reče: “Pa kako bih ja to mogao, kako ću izabrati između svoje djece kad su mi svi isti, sve ih volim, svi su mi jednako dragi!?! Kakav si ti to Bog? Kako uopće možeš od mene tražiti takve grozote? Ja to ne mogu… Ne želim…”

Bog se nasmiješi i reče: “Ja ću ti pomoći da izabereš. Tvoja najstarija tvoja kćer je dosta neposlušna i ne možemo je nazvati dobrom djevojkom. S njom imaš najviše problema. Hoćeš li da nju pošaljemo u pakao?”

“NEE!!!”, odgovori čovjek, “nee, i ona je moje dijete, i nju volim, nema veze sto je zločesta, što je neposlušna, da je najgora, da je najlošija na svijetu, ma da je i ubila nekoga, ona je moje dijete i volim je kao i drugu djecu. Iako mi nije drago što je takva, volio bih da je bolja, ali ne želim je se odreći, jer je MOJE DIJETE. Ne traži od mene da žrtvujem svoje dijete. Ja kao otac to ne mogu i ne želim birati. Volim svu svoju djecu, pa i ovu iako je neposlušna!”

Bog ga zagrli i reče: “Drago mi je što tako razmišljaš i što voliš jednako svoju djecu, i onu dobru i onu manje dobru! Znaš, tako je i meni. Teško mi je očistiti zemlju jer ste svi vi moja djeca i sve vas volim: i dobre i loše. I ja kao OTAC, volio bih da su mi sva djeca dobra, ali na žalost nisu. Zar ja kao otac mogu dignuti ruke od njih?!  Kako ti nisi mogao birati između svoje djece, tako ne mogu ni ja.”

Čovjek se zamisli nad tim riječima, i duboko se posrami što je sve ove godine krivio Boga, pitajući se zašto ne uništi loše ljude.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja