Budi dio naše mreže

Jedan od načina da se riješite tjeskobe jest dopustiti Bogu da preuzme kontrolu, umjesto da sve pokušate učiniti sami. Relativno je lako biti zabrinut zbog bilo koje stvari, bilo da je riječ o budućnosti ili trenutnoj situaciji u svijetu.

/ dz

Jedan od načina da se riješite tjeskobe jest dopustiti Bogu da preuzme kontrolu, umjesto da sve pokušate učiniti sami, piše Aleteia. Relativno je lako biti zabrinut zbog bilo koje stvari, bilo da je riječ o budućnosti ili trenutnoj situaciji u svijetu. Najteži dio je pronaći više mira u našem životu, nadvladati naše tjeskobne osjećaje. Bezbroj je metoda za postizanje duševnog mira, od kojih su mnoge vrlo korisne. Jedan od načina na koji često zaboravljamo pokušati je svjesno otpustiti kontrolu i dopustiti Bogu da ima veću ulogu u našem životu. Sveti Franjo Saleški objašnjava ovu metodu u svom Uvodu u pobožni život, započinjući objašnjenjem onoga što se događa kada sve pokušavamo učiniti sami.

On će postati vruć i željan traženja olakšanja, kao da sve više ovisi o njemu samome nego o Bogu. Ne kažem da osoba tako misli, ali ponaša se željno kao da to misli. Tada ako odjednom ne pronađe ono što želi, postaje krajnje nestrpljiv i uznemiren, što stvari ne popravlja, već ih naprotiv pogoršava i tako ulazi u nerazumno stanje tjeskobe i nevolje, sve dok ne počne maštajući da za njegovu nevolju nema lijeka. Tako vidite kako poremećaj, koji je bio odmah na početku, rađa tjeskobu, a tjeskoba prelazi u pretjeranu nevolju, što je izuzetno opasno.

Često ćemo pokušati nositi težinu svijeta na svojim ramenima, ne obraćajući se nikome za pomoć. To može biti izuzetno štetno, jer nas još više izolira i povećava tjeskobu. S druge strane, kada se odreknemo kontrole i prepoznamo Božju aktivnu ulogu u našem životu, možemo početi doživljavati mir.

Kad ste svjesni da vaši osjećaji tjeskobe naviru , preporučite se Bogu … kad god hitno želite biti izbavljeni od bilo kojeg zla ili postići neku dobru stvar, prije svega nastojte zadržati miran, miran duh, – postojano prosuđujte i to će … tiho vratiti [vašu dušu] u Božju Prisutnost, ponovno stavljajući sve vaše nade i naklonosti pod vodstvo Njegove Svete Volje.

Još jedan koristan savjet koji daje sveti Franjo Saleški jest povezati podijeliti svoju tjeskobu s duhovnim upraviteljem ili pouzdanim prijateljem. Ako svoju tjeskobu možete položiti pred svog duhovnog vodiča ili barem pred nekim pouzdanim i pobožnim prijateljem, možete biti sigurni da ćete naći veliku utjehu. Srce pronalazi olakšanje kad drugima govori svoje probleme. Što god radili, ne pokušavajte sami prevladati tjeskobu. Svi trebamo pomoć, i pomoć Božju i pomoć prijatelja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja