Budi dio naše mreže

Legandarna hrvatska pjevačica poznata po starogradskim pjesmama Vera Svoboda preminula je u ponedjeljak 1. travnja, u 88. godini života.

/ im

Gostujući na Hrvatskom katoličkom radiju 2019. godine u emisiji “Zašto vjerujem” Vera Svoboda posvjedočila je koliko joj Bog znači u životu i radu. Vera Svoboda je u emisiji otkrila da joj je u životu najvažnija vjera.

Na početku emisije prisjetila se svojih glazbenih početaka koje je kako je i sama istaknula stvarala pjevajući u župnom zboru. “Najdraža pjesma mi je ‘Rajska Djevo, kraljice Hrvata‘, a potom ‘O, Marijo, zvijezdo mora‘ i ‘Kraljice krunice‘”, istaknula je.

Sretna sam što imam rođendan na svetkovinu Velike Gospe.

Govoreći koliko joj je Marija važna istaknula je: “Sretna sam što imam rođendan na svetkovinu Velike Gospe. A od marijanskih svetišta na srcu mi je najviše Aljmaš posebno jer je stradao za vrijeme Domovinskog rata. Neposredno prije rata išla sam u Aljmaš snimati spot u staroj aljmaškoj crkvi. Taj spot negdje postoji. Pjevala sam pjesmu ‘Želim biti Slavonijo s tobom‘,  a ta pjesma obilježila je ljude koji su trebali biti prognani iz tog kraja”.

Njoj smo se molili u najtežim trenucima. Sjećamo se da su krunica i molitva bili na usnama naših branitelja i svih naših obitelji u teškim trenucima, a poglavito u mojoj rodnoj Slavoniji

Na pitanje zašto vjeruje odgovorila je da je za nju vjera obiteljsko nasljeđe te dodala: “Moja vjera u meni živi od rođenja. Vjera u Majku Božju i Isusa. Tako sam odgajana i tako nastojim odgojiti svoju djecu. Vjerujem da je Majka Božja najveća zaštitnica Hrvata. Njoj smo se molili u najtežim trenucima. Sjećamo se da su krunica i molitva bili na usnama naših branitelja i svih naših obitelji u teškim trenucima, a poglavito u mojoj rodnoj Slavoniji”.

Djeci sam uvijek molila pri uspavljivanju i ne postoji nijedan dan, a da se nisam pomolila Bogu i Majci Božjoj.

Posvjedočila je da se nikada nije mogla udaljiti od Boga i da je to nastojala prenijeti i na djecu. “Djeci sam uvijek molila pri uspavljivanju i ne postoji nijedan dan, a da se nisam pomolila Bogu i Majci Božjoj. Medaljon Majke Božje uvijek nosim oko vrata i nikada ju nisam skinula. Taj medaljon sam dobila od prabake”, rekla je Vera.

U našoj emisiji Vera je otkrila kako je zbog ljubavi prema Bogu i Domovini jedno vrijeme njezina glazba ostavljana po strani i nije rado puštana. “Sve to treba prebroditi. Sve je to bilo u nepopularnim vremenima i nikada  nisam odstupila od svojih načela te sam pjevala i dalje”, dodala je.

Vera se prisjetila da je u listopadu često pjevala u Drnišu u crkvi gdje se slavi Majka Božja, kraljica krunice te dodala da je najsretnija kada ljudi zajedno s njom pjevaju ‘Rajska Djevo, kraljice Hrvata‘.

“Svoju vjeru hranim molitvom. Majku Božju volim i ona je zaista naša majka”, poručila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja