Budi dio naše mreže

Sveci nas imaju puno toga naučiti o upravljanju svojim osjećajima, a sveti Ignacije je snažno govorio o povjerenju Bogu u vrijeme tjeskobe.

/ dz

Sveci su ljudska bića poput svih nas i suočavaju se sa sličnim izazovima, piše Aleteia.

Učini što možeš, a ostalo prepusti Providnosti.

Živjeti u sadašnjosti, raditi što možeš i vjerovati Bogu tri su snažne poluge za prevladavanje svih vrsta strahova.

“Kada ste pokušali učiniti najbolje što možete, sve ostalo možete prepustiti Onome koji ima moć ostvariti sve što želi.”

Prvo, dobro je nastojati živjeti u sadašnjosti. Prema svetom Ignaciju, „tjeskoba i briga uma nisu Bogu ugodne“. Zamišljanje katastrofalnih scenarija, strepnja za sutra i osjećaj muke pred nepoznatim temelji se na idejama koje su samo mogućnosti i samo pojačavaju naš strah. Štoviše, tjeskoba oko budućnosti može nas paralizirati i spriječiti da živimo u sadašnjosti.

Lijek? Odlučite se pouzdati u Božju providnost i oslanjati se na nju, ne slijepo, već nakon što smo učinili sve što je u našoj moći. U pismu iz 1555. godine, godinu dana prije smrti, sveti Ignacije napisao je snažne riječi kako bi ublažio svaki strah:

“Čini mi se da biste se trebali odlučiti da mirno radite što možete. Ne brinite zbog svega, već prepustite Božjoj providnosti ono što sami ne možete postići.”

Naša je razumna briga za izvršavanje onih stvari kojima moramo pripaziti kao dužnost ugoditi Bogu. Tjeskoba i zabrinutost uma nisu ugodni Bogu. Gospodin želi da naša ograničenja i slabosti budu podržane Njegovom snagom i svemoći; želi da vjerujemo da njegova dobrota može nadoknaditi nesavršenost naših mogućnosti.

Oni koji preuzimaju mnoge zadatke, čak i s ispravnom namjerom, moraju se odlučiti raditi samo ono što je u njihovoj moći, bez tugovanja ako ne uspiju učiniti sve kako bi željeli. To je, međutim, pod uvjetom da su postigli sve ono što ljudska priroda može i treba činiti u skladu svoje savjesti.

Moramo biti strpljivi i ne misliti da Bog očekuje od nas da radimo ono što ne možemo: niti želi da čovjeka ometaju njegova ograničenja. Sve dok pružamo zadovoljstvo Bogu, što je važnije od zadovoljstva ljudima, ne treba se pretjerano umarati. Suprotno tome, kad se netko trudi dati sve od sebe, sve ostalo može prepustiti Onome tko ima moć ostvariti sve što želi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja