Budi dio naše mreže

"Božić je blagdan Djeteta, blagdan Novorođenčeta. Dakle, to je i vaš blagdan!", napisao je sv. Ivana Pavla II. u pismu djeci diljem svijeta u iščekivanju Božića 1994. godine.

/ ts

Sveti Ivan Pavao II. 1994. godine napisao je pismo djeci u danima iščekivanja Božića.

Djeca diljem svijeta željno iščekuju Božić i proslavu Isusova rođendana. Dok se većina djece veseli otvaranju poklona, postoje i mnoge druge božićne tradicije koje zaokupljaju njihovu maštu u ovo posebno doba godine. Sveti Ivan Pavao II. podsjetio je na ovo vrijeme iščekivanja u pismu koje je napisao djeci 1994. godine, a koje donosi Aleteia.

Za nekoliko dana slavit ćemo Božić, sveti dan koji je tako pun značenja za svu djecu u svakoj obitelji… Božić je blagdan Djeteta, blagdan Novorođenčeta. Dakle, to je i vaš blagdan! Nestrpljivo ga čekate i radosno se spremate, brojeći dane, pa i sate, do betlehemske svete noći.

Umjesto da se usredotoči na darove koji su postali središnji dio suvremenog slavlja Božića, sveti Ivan Pavao II. podsjetio je na običaje djece kod postavljanja jaslica:

Gotovo da vas vidim: postavljate jaslice kod kuće, u župi, u svakom kutku svijeta, pripremajući tako ambijent i atmosferu u kojoj je rođen Spasitelj. Da, istina je! U božićno vrijeme štalica i jaslice zauzimaju središnje mjesto u crkvi. I svatko pohita onamo duhovno hodočastiti, poput pastira u noći Isusova rođenja. Kasnije će to biti mudraci koji će s dalekog Istoka, prateći zvijezdu, stići do mjesta gdje je ležao Otkupitelj svemira.

Sveti Ivan Pavao II. potom se prisjetio i svojih lijepih sjećanja na božićne običaje iz djetinjstva:

Draga djeco, dok vam pišem, mislim na vrijeme kada sam i ja prije mnogo godina bio dijete poput vas. I ja sam nekoć uživao u doživljajima božićnoga mira, a kad bi zasjala Betlehemska zvijezda, žurio bih u Jaslice zajedno s ostalim dječacima i djevojčicama da ponovno proživim ono što se dogodilo prije 2000 godina u Palestini. Mi djeca svoju smo radost iskazivali najviše pjesmom. Kako su lijepe i dirljive božićne pjesme koje se u tradiciji svakog naroda pjevaju oko Jaslica! Kako duboke misli sadrže, a nadasve kakvu radost i nježnost izražavaju o Božanskom Djetetu koje je te svete noći došlo na svijet!

Sveti Ivan Pavao II. na mnogo je načina ukazivao na ljepotu Božića promatranu očima djeteta. Kao odrasli, često gubimo iz vida radost Božića i ne doživljavamo je s imalo čuđenja.

Dok se približavamo Božiću, priđimo jaslicama kao dijete, nježno gledajući u Dijete Krista koje mirno spava na slamici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja