Budi dio naše mreže

Djetinjstvo je vrijeme velikih snova, radosti i smijeha. Barem bi tako trebalo biti. Djeca žele razumjeti svijet, a da bi to učinila, moraju iskusiti njegove granice. Bitnu i nezamjenjivu ulogu imaju roditelji koji trebaju usmjeriti djecu prema onome što je dobro.

/ mdj

Savjete, uz osobno promišljanje prenosi Aleteia.

1. Ljubav

Čak i ako učinite sve što možete da vaša djeca budu sretna, ponekad ih je teško natjerati da vas slušaju. Ipak, ono što iznad svega traže je jednostavno: vaša ljubav. Stvaranje atmosfere nježnosti unutar obitelji od temeljne je važnosti jer neizravno doprinosi razvoju djece.

Dijete se ne može prevariti. Ono zna je li voljeno ili nije. Ako ga lažemo i govorimo mu da ga volimo, a svojim dijelima radimo posve suprotno – u njegovom srcu stvaramo veliku zbunjenost i podjelu.

Na tom tragu, jezik ljubavi poznaje dublju komunikaciju od verbalne komunikacije, a to je – komunikacija srca.

2. “Mjesto u obitelji”

Djeci nije uvijek lako pronaći svoje mjesto u obitelji. Psiholozi čak kažu da neka djeca prirodno preuveličavaju vlastite karakterne osobine kako bi se istaknula od svoje braće i sestara. Zašto to rade? Boje se da će biti manje voljeni. Ali ljubav se ne dijeli na broj djece! Naprotiv, umnožava se.

Dijete se ne može prevariti. Ono zna je li voljeno ili nije. Ako ga lažemo i govorimo mu da ga volimo, a svojim dijelima radimo posve suprotno – u njegovom srcu stvaramo veliku zbunjenost i podjelu.

Da biste to vizualizirali, evo ideje: na listu papira nacrtajte dva velika srca (jedno za mamu, drugo za tatu), a zatim unutra mala srca iste veličine, s imenima djece (ili fotografijom). Ovo pokazuje da svatko ima svoje mjesto i da je voljen jednako kao i svi drugi. Ovaj crtež može biti izložen na mjestu gdje ga može vidjeti cijela obitelj – na primjer, na hladnjaku u kuhinji.

3. Pričanje priče

“U početku bijaše Riječ”, kaže sveti Ivan u proslovu svoga Evanđelja. Riječ daje život. Analogno tome, riječi imaju moć dati život i motivaciju ljudima svih dobi.

Uvijek je dobra ideja sažeti ljubavnu priču u kojoj je vaše dijete dio, ako je moguće uz fotografije. Možete ispričati priču o vašem odnosu kao bračnog para opisujući trudnoću i kako je vaše dijete dočekano kada se rodilo ili usvojilo. Komentirajte radosti i patnje koje ste doživjeli, izražavajući svoje emocije u riječi.

Na taj način vaša djeca mogu razumjeti ako su lažno protumačila određene događaje iz prošlosti kao znak nedostatka ljubavi s vaše ili strane vašeg supružnika. To će im pomoći da se oslobode tjeskobe.

Možete ispričati priču o vašem odnosu kao bračnog para opisujući trudnoću i kako je vaše dijete dočekano kada se rodilo ili usvojilo.

4. Ljubav i kada “prijeđu granicu”

Važno je da dijete i u slučaju svoje pogreške, odnosno roditeljske ljutnje zbog nečeg što je krivo učinilo zna da je i dalje voljeno.

Važno je razgovarati o spornoj situaciji s djetetom. Možete postavljati pitanja poput: “Kako se osjećaš? Zašto si se tako ponašao? Kako se osjećaš u vezi toga? Ako se budeš bolje ponašao, kako će ti to pomoći?”

Važno je da dijete i u slučaju svoje pogreške, odnosno roditeljske ljutnje zbog nečeg što je krivo učinilo zna da je i dalje voljeno.

5. Razumijevanje emocija
Imenovanje emocija pomaže djeci da ih prihvate, odmaknu se od njih, a samim time i poboljšaju svoje samopouzdanje i samokontrolu. Neizmjerno je važno dopustiti djetetu da iskaže i “negativne”, odnosno teške emocije – poput ljutnje ili srdžbe.

U protivnom, dijete može razviti sliku o sebi da je voljeno samo onda kada se osjeća dobro, samo onda kada odgovara roditeljskim predodžbama – “miru u kući”. A te predodžbe nisu ništa drugo nego roditeljska comfort – zona i lijenost za ljubav.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja