Budi dio naše mreže

Bl. Luigi i Maria Quattrocchi bili su pobožni talijanski par. Živjeli su početkom 20. st. i to sasvim običnim životom. Imali su četvero djece i svi su gajili želju za svetošću.

/ mk

Ipak, svoj običan život živjeli su s neobičnom ljubavlju, njegujući bogat duhovni život u svom braku i među svojom djecom, donosi Aleteia.

Kad ih je sveti Ivan Pavao II. 2001. godine proglasio svetima, istaknuo je pet stupova njihova obiteljskog života koji su imali dubok utjecaj na njihovu djecu.

1. Nadahnutost životima svetaca

Quattrocchijevi su tražili nadahnuće kod svetaca, kao što je istaknuo sveti Ivan Pavao II.: „Crpeći na Božjoj riječi i svjedočanstvima svetaca, blaženi je par živio običnim životom na neobičan način. Među radostima i tjeskobama normalne obitelji, znali su živjeti  izvanredno bogatim duhovnim životom. 

2. Svakodnevna euharistija

Jedna od njihovih najvažnijih svakodnevnih navika bilo je što češće prisustvovanje misi. Sveti Ivan Pavao II je rekao: “U središtu njihova života bila je svakodnevna euharistija .”

3. Molitva krunice

Uz misu, središnju ulogu u njihovoj duhovnosti imala je krunica i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Oni su ” molili svaku večer [Djevici Mariji] krunicu.”

4. Konzultacije s duhovnicima

Jedan od jedinstvenih aspekata njihovih duhovnih života bila je njihova predanost duhovnom vodstvu. Ovaj poseban aspekt im je pomogao da savjetuju vlastitu djecu, kao što objašnjava sveti Ivan Pavao II.: “Savjetovali su se s mudrim duhovnicima. Na taj su način mogli pratiti svoju djecu u razlučivanju zvanja, osposobljavajući ih da cijene sve ‘od krova prema gore’, kako su često, šarmantno, voljeli reći.”

5. Ustrajnost tijekom suđenja

Quattrocchijevima nije uvijek bilo lako, ali su ustrajali i ostali vjerni Bogu, jedno drugome i svojoj djeci. Sveti Ivan Pavao II. je zabilježio: ” Čak i u tim teškim godinama, muž i žena, Luigi i Maria,  održavali su upaljenom svjetiljku vjere – lumen Christi –  i prenijeli je na svoje četvero djece.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja