Budi dio naše mreže

Ako se muž i žena oslanjaju isključivo jedno na drugo u svojoj opskrbi ljubavlju, otkrit će da će se, poput baterije napunjenog mobitela, isprazniti. Ali ako je njihova ljubav ukorijenjena u Bogu, otkrit će da je njihova zaliha ljubavi neiscrpna.

/ dz

Često se prigovara da je problem s bračnom ljubavlju to što ne potraje. Na početku braka je jaka, ali nakon nekog vremena počinje slabjeti i, na kraju, izgara. Visoka stopa razvoda može se pripisati činjenici da mnogi muževi i žene više ne osjećaju onu vezu intimnosti koju je nekoć pružala ljubav i odluče krenuti svatko svojim putem, možda čak kako bi pronašli drugoga ljubavnog partnera.

U korijenu problema je nerazumijevanje prirode ljubavi. Ljubav sama po sebi nije problem. Jednostavna analogija može pomoći. Imam uređaj koji radi na bateriju kao i na električnu energiju. Prvi će me dobro služiti, ali samo relativno kratko vrijeme. Energija pohranjena u baterijama počet će istjecati čim se pusti u pogon. Kada baterija dosegne nulu, više ne može isporučivati ​​energiju. U tom trenutku uređaj prestaje funkcionirati. S druge strane, ako koristim električnu energiju uključivanjem kabela u zidnu utičnicu, protok energije se nastavlja nesmanjenim tokom. Niti slabi niti ponestaje, piše Donald Demarco s portala Catholic Exchange.

Ako se muž i žena oslanjaju isključivo jedno na drugo u svojoj opskrbi ljubavlju, otkrit će da će se, poput baterije napunjenog mobitela, isprazniti. Ali ako je njihova ljubav ukorijenjena u Bogu, otkrit će da je njihova zaliha ljubavi, poput napunjenog uređaja, neiscrpna.

Zavjet ljubavi/Foto: Dario Zürchauer/Dareios Photography

Bog je izvor svake ljubavi. On je poput tvog gradskog “vodovoda” koji služi svim njegovim građanima. Netko može imati vrč vode, ali ako ne dodirne gradski vodovod, njegova će minimalna količina uskoro biti iscrpljena. Ljubav, dakle, ima trojstveni karakter. U tom smislu ono zrcali Presveto Trojstvo u kojem su tri Osobe sjedinjene u Ljubavi.

Ako brak želi trajati, mora biti povezan s nečim što će također trajati. U mnogim slučajevima brak se temelji na nizu čimbenika koji nisu dugotrajni, poput privlačnosti, društvenog statusa i onoga za što se pretpostavlja da je financijska sigurnost. Primjerice, holivudski parovi imaju iznimno visoku stopu razvoda iako imaju sve “stvari”, osim Boga, za koje se vjeruje da čine dobar i trajan brak.

Ljubav će trajati sve dok je ukorijenjena u Bogu. Naš sekularni svijet to nerado prihvaća, ali ignoriranjem Boga plaća veliku cijenu.

Pretjerana briga za materijalne stvari može bračni par svesti na ruganje pravom braku, što je papa Pio XI. nazvao “suprotstavljanjem samoće”. Kako bi izbjegli ovo, par mora posegnuti za nečim izvan sebe kao pojedinca. Ljubav između muža i žene mora uključivati ​​ljubav prema Bogu. Nažalost, promatramo prevlast kontracepcije i pobačaja u današnjem svijetu, što su načini na koji ljudi odbacuju Boga.

Isus susreće svoju majku/Foto: Dario Zürchauer

Također, uz odsutnost Boga, bračni partneri zahtijevaju previše jedno od drugoga, što može biti razdražujuće. Biti ujedinjen s Bogom otklanja pritisak muža i žene da jedno drugome budu “mali bogovi”. Uzajamna molitva je priznanje da je Bog dio braka i da je i Opskrbitelj i Vodič. A molitva bi trebala biti svakodnevna.

Rečeno je da ako želiš nasmijati Boga, reci Mu svoje planove. Ne trebamo očajavati kada nam se planovi izjalove. Bog ima alternativne planove za nas. Potreban nam je Bog da nas podigne kad smo dolje.

Godine 1945. na filmskom platnu pojavio se crno-bijeli film pod naslovom “Bog je moj kopilot”. Mnogi gledatelji filma pozdravili su duhovnu dimenziju filma, iako su ga neki kritičari smatrali neuvjerljivim. Istina je, međutim, da je Bog taj koji je pilot, dok smo mi ti koji igramo ulogu kopilota.

Ljubav će trajati sve dok je ukorijenjena u Bogu. Naš sekularni svijet to nerado prihvaća, ali ignoriranjem Boga plaća veliku cijenu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja