Budi dio naše mreže

Majka Terezija je osjetila "potrebu za šutnjom" zbog njezine potrebe i žudnje za Bogom i njegovom milošću. U dubinama njezinoga srca ona je susrela Boga "u tišini" i u tom je susretu Majka Terezija našla ljubav, snagu i radost, ono što joj je bilo potrebno kako bi živjela primjeren kršćanski život.

/ hk

Šutnja je za Majku Tereziju temeljni zahtjev kršćanskoga života jer ona omogućuje da budemo pozorniji kako za Božju prisutnost i njegov glas, tako i za vapaj drugih, posebno siromašnih.

“U tišini srca Bog govori”, često je ponavljala Majka Terezija, posebice kad je govorila o molitvi. Jedino slušajući Boga možemo ući s njim u dijalog. Stoga je svoje sestre bodrila: “Kolike su od nas zaista čule Boga kako govori u tišini srca? … Jeste li vi čule Božji glas? Da li moje srce šuti?”

Majka Terezija je znala: “Da bismo mogli moliti, mi moramo biti sposobni slušati”. Zato je učila svoje sestre potrebi za šutnjom: “Vi možete izreći mnogo molitvi, no da biste mogle moliti vi morate… šutjeti”.

Naučimo slušati Boga u tišini našega srca!

Nije moguće reći za nekoga tko ne šuti da istinski moli. “Samo kad smo ga čule u tišini srca – da, moje Sestre, samo kad smo naučile slušati Boga u tišini našega srca, samo tada  možemo reći: ‘Ja molim'”.

Majka Terezija je osjetila “potrebu za šutnjom” zbog njezine potrebe i žudnje za Bogom i njegovom milošću. U dubinama njezinoga srca ona je susrela Boga “u tišini” i u tom je susretu Majka Terezija našla ljubav, snagu i radost, ono što joj je bilo potrebno kako bi živjela primjeren kršćanski život.

Tišina nam daje novi pogled na život!

Tako je pisala svojim sestrama: “On traži od nas da živimo u šutnji kako bismo ga otkrivale… Potrebna nam je šutnja kako bismo bile same s Bogom, razgovarale s njim, slušale ga, razmišljale o njegovim riječima u dubini našega srca.

Potrebno je da budemo same s Bogom u šutnji kako bismo se obnavljale i preobražavale. Tišina nam daje novi pogled na život. Mi se u njoj napunjamo energijom samoga Boga koja nas osposobljavala da sve činimo radosno”.

Bez šutnje nema slušanja!

Šutnja nije potrebna samo za uspostavljanje zajedništva s Bogom, ona je također i uvjet za zajedništvo s drugima. “Šutnja se nalazi u korijenima našega zajedništva s Bogom i međusobno. Bez toga će čitav naš život kao život Misionarki ljubavi klonuti”.

Služenje siromašnima je isto tako plod šutnje. “Četvrti zavjet (svesrdno i slobodno služenje najsiromašnijima među siromasima koji svaka Misionarka ljubavi polaže) je plod šutnje”. Bez šutnje nema slušanja, a bez slušanja drugih nije moguće razumjeti i ljubiti.

Izvor: Kolodiejchuk, Brian. Majka Terezija iz Kalkute – uzor za naše vrijeme. Obnovljeni Život, vol. 58, br. 3, 2003., str. 305-319. Cijeli rad s pripadajućim bilješkama možete pročitati na poveznici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja