Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sutnja

Šutnja je majka misli i potrebna nam je više nego što mislite

Duša, dakle, kao i tijelo, ima potrebu za tišinom, koja je neophodan uvjet za prisjećanje i kontemplaciju. Ovakva tišina znači i stvarni prestanak svih ometajućih prizora, zvukova, percepcija; kao dio svoje suštine pretpostavlja stvarno fizičku tišinu (proturječnost u riječima, ali ne i u idejama) koju zahtijeva nekoliko minuta dnevno, ili barem s vremena na vrijeme tijekom tjedna: jer šutnja je majka misli.

Trebamo više tišine, a manje razgovora

U tišini Njegove Stvarne Prisutnosti ljuske polako padaju s naših očiju i počinjemo gledati kao što On vidi. Molitva rođena iz šutnje mora biti polazište za sva naša djelovanja.

Fra Ante Vučković: Šutnja sama po sebi nije teška. Teška je u prisuću drugoga

Naše su riječi samo odgovor na već postojeću povezanost. Ne opažamo je lako. No, dovoljno je iskusiti težinu šutnje u prisuću drugoga pa da otkrijemo kako nas se drugi tiče. No, dovoljno je iskusiti težinu šutnje u prisuću drugoga pa da otkrijemo kako nas se drugi tiče. Prije riječi i prije šutnje, samo prisuće je dovoljno da se nađemo u odgovornosti za drugoga. Riječ odgovara na prisuće drugoga. Šutnja neuspješno niječe to prisuće. Nema ničega tako izazovnoga i otajstvenoga kao jednostavno prisuće drugoga čovjeka.

Mons. Orlovac: Zašutimo, da bi nam Bog mogao progovoriti!

Suvremeni čovjek jako se boji šutnje. Sva su moderna sredstva komunikacija: telefoni, mobiteli, internet, web-stranice i različiti „profili“ - zapravo bijeg od šutnje. Govori se, govori. Ni trenutka nismo sami, uvijek smo „online“.

DUHOVNI VIKEND Neki se boje posta, neki šutnje, ali plodovi su veliki!

"Dođite na Veternicu. Naša najstarija sudionica u potrazi za odgovorima bila je baka od 83 godine. Važno je dolasku pristupiti kao da imate zakazan termin za magnetsku rezonancu. Brinite o svojoj duši, nemojte  dopustiti da ona zadnja čeka", rekao je ravnatelj Duhovnog centra na Veternici velečasni Damjan Koren. Riječ je o vikendu posta, molitve i šutnje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja