Budi dio naše mreže

U Wilmersdorfu (Westend) u zapadnom dijelu Berlina u siječnju 2022. zatvara se Samostan sv. Gabriela sestara Služavki Duha Svetoga od trajnog klanjanja, nakon što su 85 godina na tom mjestu njegovale tu pobožnost.

/ hjb

Razlog zatvaranja samostana je veliki manjak duhovnih zvanja. U samostanu je ostalo samo jedanaest sestara, najmanje u posljednjih 85 godina.

Sestre će se preseliti u samostan Bad Driburg i matičnu kuću u Steylu u Nizozemskoj gdje su nekada živjele 72 sestre, a danas ih je ostalo tek 15.

U samostansku crkvu u Berlinu na euharistijsko klanjanje vrlo rado su dolazili i Hrvati koji žive i rade u njemačkom glavnom gradu, a mnogi su sa sestrama stvorili prijateljske odnose.

Kongregaciju sestara Služavki Duha Svetoga od trajnoga klanjanja (SSpSAp) utemeljio je, kao svoju treću redovničku zajednicu, sv. Arnold Janssen, na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM 1896., u mjestu Steyl u Nizozemskoj.

Sv. Arnold je kao svoju prvu redovničku zajednicu 1875. godine utemeljio Misijsku Družbu Božje Riječi – verbite (Steyler Missionare); zajednicu svećenika i časne braće. Primjećujući potrebu za ženskom zajednicom na misijskim područjima, posebice u radu sa ženama i djecom, 1889. godine utemeljio je i misijsku družbu sestara Služavki Duha Svetoga (SSpS).

Sveti utemeljitelj bio je svjestan da je njegovim dvjema aktivnim misijskim družbama potrebna molitvena podrška. Zbog toga je i utemeljio klauzurnu – kontemplativnu misijsku družbu sestara služavki Duha Svetoga od trajnoga klanjanja, koje svojim danonoćnim klanjanjem pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom mole za misionare i misionarke, te za velike misijske nakane Crkve. Nadahnuće im daju Isusove riječi: “Žetva je velika, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju!” (Mt 9, 37-38).

Na njemačkom govornom području sestre se zovu Dienerinnen des Heiligen Geistes von der Ewigen Anbetung ili, kraće, Steyler Anbetungsschwestern. Danas u svijetu ima oko 300 sestara koje žive u 22 samostana. Godine 2008. otvorile su novi samostan u slovačkoj Nitri.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja