Budi dio naše mreže

Ključna riječ: samostan

Blagoslovljen kamen temeljac za dogradnju Samostana sv. Klare u Zagrebu

U samostanskoj crkvi Samostana svete Klare Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu 18. prosinca održano je svečano euharistijsko slavlje koje je slavio mons. Zlatko Koren, kanonik i rektor zagrebačke katedrale, nakon kojega je u nazočnosti svećenika, franjevaca i vjernika blagoslovio gradilište i kamen temeljac za dogradnju Samostana svete Klare.

Klauzurne redovnice moraju napustiti Berlin

U Wilmersdorfu (Westend) u zapadnom dijelu Berlina u siječnju 2022. zatvara se Samostan sv. Gabriela sestara Služavki Duha Svetoga od trajnog klanjanja, nakon što su 85 godina na tom mjestu njegovale tu pobožnost.

Glagoljaški otočić Školjić

Samostan sv. Pavla Pustinjaka smjestio se na otočiću Galevcu (Školjiću), odmaknutom od Preka na otoku Ugljanu osamdesetak metara. Mještani Preka, redovnici i ostali Galevac nazivaju Školjić. Po nekim povjesničarima otok su ranije nastanjivali redovnici pavlini, čijem je zaštitniku sv. Pavlu Pustinjaku posvećena samostanska crkva.

ĆOKOVAC jedini aktivni samostan benediktinaca u Hrvatskoj

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana nalazi se na brdu Ćokovac blizu Tkona. Spomenik je kulture nulte kategorije, a dao ga je sagraditi biogradski biskup Teodorik 1059. godine na temeljima ranije bizantske utvrde i starokršćanske crkve. Danas je jedini aktivni samostan benediktinaca u Hrvatskoj.

Iz samostanske kuhinje: Jednostavne i fine juhe poznate kao "siromašne juhe"

Uz jednostavne i asketske sastojke i pažnju prema detaljima, redovnici i redovnice stoljećima pripremaju juhe u kojima se osjeća sva njihova kulinarska umjetnost, samostanski mir i spokoj. Juha predstojnice samostana, čiji recept donosimo, nije samo obična juha, već jedna od onih juha koje svojom toplinom griju ne samo tijelo već i dušu.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja