Budi dio naše mreže

Kako slušati ''dosadnu'' propovijed?

Zahvaljujući propovijedi dobivamo novi uvid i perspektivu, no to nije uvijek realno. Što učiniti kada jednostavno ne možete pratiti propovijed?

/ ps

Ako ćemo biti iskreni, svi smo imali takvo iskustvo. Sjedimo na misi, okrećemo se, nikako ne možemo pratiti ono što svećenik govori, gledamo svako malo koliko je sati i poželimo da svećenik jednostavno zaključi propovijed. Ima propovijedi koje nas potiču da hrabrije živimo svoju vjeru, no ima i onih koje su jednostavno dosadne. Moramo imati na umu da misa ne ovisi o propovijedi. Misa nas i dalje preobražava, bez obzira koliko je neka propovijed nadahnjujuća – u tome se nalazi i ljepota mise.

Razmislimo li malo bolje, godišnje čujemo 52 propovijedi ako redovito sudjelujemo na misi svake nedjelje. Ta brojka čak i ne uključuje zapovijedane blagdane ni mise preko tjedna. Cilj je da dobijemo novi uvid, perspektivu, zahvaljujući svakoj propovijedi, no to nije uvijek realno. Lifeteen navodi pet savjeta što učiniti kada jednostavno ne možete pratiti ono što svećenik govori.

1. ”Strelovita” molitva

Ovo je općenito jedna dobra praksa. Prije mise ili same propovijedi, uputi jednu kratku, ”strelovitu” molitvu Duhu Svetom da te nadahne kako bi pratio misu i propovijed. Možeš čak zamoliti da nadahne svećenika da u propovijedi spomene neku poruku koju upravo moraš tog trenutka čuti – no morat ćeš pratiti ukoliko ju želiš primijetiti!

2. Priznaj da ti nešto odvlači pažnju – i ukloni to!

Ponekad tijekom propovijedi nam uleti neka misao – i nakon toga nema povratka. ”Baš sam gladan. Trebao sam doručkovati. Može li netko čuti kako mi kruli želudac? Hoće li netko častiti nakon mise? Imam li novčanik sa sobom?…”

Napasti će nam sigurno dolaziti, no kada im dajemo naziv, kada si priznajemo da postoje, lakše ćemo ih ukloniti i usredotočiti se ponovo na propovijed.

Kada nam se to dogodi, bitno je priznati da nam nešto odvlači pažnju te pritom se ponovo, svjesno, usmjeriti na poruku koju nam svećenik želi poručiti. Ako nam odvlači pažnju nešto materijalne naravi, poput mobitela, najbolje što možemo učiniti je da to uklonimo. Primjerice, možemo postaviti mobitel na zrakoplovno stanje kako nam ne bi dolazile poruke za vrijeme mise ili se možemo udaljiti od prijatelja jer znamo da ćemo imati napast da komentiramo. Napasti će nam sigurno dolaziti, no kada im dajemo naziv, kada si priznajemo da postoje, lakše ćemo ih ukloniti i usredotočiti se ponovo na propovijed.

3. Traži ključnu poruku

Bez obzira koliko dosadna propovijed bila, sigurno se nalazi barem jedna ključna poruka koju možeš ponijeti sa sobom. Trudi se aktivno slušati i tražiti
neki savjet koji možeš primijeniti u svoj svakodnevni život. Možda se poruka nalazi u zaključku neke anegdote koju je svećenik ispričao ili neka nova perspektiva na evanđelje koju nisi prije primijetio. Pokušaj ići kući nakon svake mise s jednom ključnom porukom iz propovijedi.

4. Vodi bilješke

Iako misa nije nikako škola, voditi bilješke je jedan odličan način kako pratiti ako se boriš sa slušanjem propovijedi. Uzmi jednu posebnu bilježnicu samo za misu i zapiši ono što čuješ na propovijedi. Zapiši koja su čitanja dana, koji je svećenik slavio misu, koje su ključne poruke propovijedi, tvoje misne nakane i bilo što drugo što smatraš da je bitno. Možeš si čak i zapisati napasti koje ti odvlače pažnju kako bi ih priznao i znao idući put primijetiti.

5. Ponovo pročitaj evanđelje

Ako ništa ne pali i jednostavno ne možeš pratiti propovijed, pročitaj ponovo evanđelje. Dok čitaš, pokušaj imati lectio divina kako bi zaista mogao nešto pronaći u čitanju. Prvi put kada pročitaš, uoči o kome se radi, što se događa, kada, kako, gdje i zašto. Zatim ponovo pročitaj i zapamti neku riječ ili rečenicu koja ti se posebno urezala u pamćenje. Razmatraj zašto ti je bila posebna. Pitaj Boga što ti želi poručiti kroz tu riječ? Kako ti Bog može pomoći da evanđelje primijeniš u svome životu? Na kraju, posvijesti si Božju prisutnost i zahvali mu za riječi koje ti je danas dao.

Idući put kada ćeš biti u napasti odlutati s mislima za vrijeme propovijedi, pokušaj neki od ovih savjeta. Možda primijetiš da i ta ”dosadna” propovijed je upravo ono što će te nadahnuti da vjernije i hrabrije svjedočiš evanđelje.

Ključne riječi:
misa propovijed

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja