Budi dio naše mreže

Humački župnik fra Ljubo Kurtović donosi odgovore na pitanja "Je li molitva krunice nužna za vjernički život?", "Kako postići sabranost i boriti se protiv 'lutanja misli'?", "O čemu trebam razmišljati dok molim krunicu?" i "U čemu je ljepota i važnost molitve krunice?" koje možete pročitati u nastavku.

/ im

Odgovore na gore navedena pitanja fra Ljube Kurtovića objavljena na mrežnoj stranici Radija Mir Međugorje, prenosimo u nastavku.

Je li molitva krunice nužna za moj vjernički život?

Pa sad, ne u smislu da je nužno za naše spasenje, ali je potrebna jer hrani našu vjeru, hrani nas odnos. Molitva krunice je marijanska molitva, jednostavna molitva, ali je zapravo sva usmjerena na Krista, kao što je Blažena Djevica Marija i sav njezin život bio usmjeren na Krista, posvećen Kristu i ona je ona koja nas sigurno vodi k Njemu. Jer tko se moli Gospi sigurno će doći Isusu i sigurno će susresti Njega.

Ona je Ona koja stoji pred nama i nije Ona potrebna naših 50 Zdravo Marija ili 100, nego smo mi potrebni zato što smo mi rastreseni (…)

O čemu trebam razmišljati dok molim krunicu?

Trebamo razmišljati o onome kome je upravljena ta molitva, a to je zapravo Blažena Djevica Marija. Ona je Ona koja stoji pred nama i nije Ona potrebna naših 50 Zdravo Marija ili 100, nego smo mi potrebni zato što smo mi rastreseni, rasijani i upravo tim ponavljanjem mi produbljujemo u sebi svijest kome se obraćamo zapravo u toj molitvi. Jer ponavljanje je prije svega zbog nas i radi nas.

Nije krunica ona koja umnožava naše misli, nego mi zapravo molitvom krunice postajemo svjesni naše rastresenosti (…)

Kako postići sabranost i boriti se protiv “lutanja misli”?

To je gotovo nemoguće ili vrlo je teško utišati naše misli jer kažu da mnoštvo tisuća misli prođe kroz našu glavu dnevno, a posebno kad se započne moliti krunica, onda tek postajemo svjesni buke u sebi i postajemo svjesni tih misli. Nije krunica ona koja umnožava naše misli, nego mi zapravo molitvom krunice postajemo svjesni naše rastresenosti, rascjepkanosti i ono što je važno u molitvi krunice je naučiti se izvježbati se, ne pridavati važnost mislima koje dođu. Kad osjetimo da smo rastreseni opet se vratiti molitvi, otajstvu.

Zapravo, krunica je sažetak Evanđelja, ili Evanđelje u kratko.

U čemu je ljepota i važnost molitve krunice?

U čemu je ljepota? Krunica je uvijek, barem je iskustvo mnogih teška molitva, zahtjevna molitva, istovremeno jednostavna molitva. Ljepota krunice se otkrije poslije, poslije molitve. Ona se uvijek predstavlja kao nešto teško, ponavljajuće, ali kad čovjek uđe u njezinu dubinu otkrije ljepotu, jer ljepota se krije u jednostavnosti ponavljanja, ulaženja u Otajstvo. Zapravo, krunica je sažetak Evanđelja, ili Evanđelje u kratko.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja