Budi dio naše mreže

Na Badnjak iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed preč. Josipa Ivešića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, župnika u đakovačkoj župi Dobroga Pastira. "Iznova otkrijmo onu zvijezdu, ono svjetlo koje su slijedila tri kralja, a ono ih je dovelo do štalice, do onoga koji je svojim svjetlom obasjao njihove živote i učinio ih drugim i drukčijim ljudima. Učinio ih je ljudima koji više nisu u srcu nosili strah, neizvjesnost, neodgovorena pitanja, lutanje… već jasan životni put i pravac", poručuje preč. Ivešić.

/ mp

Radost Božića i ove svete noći želim podijeliti sa svima vama. Čestit vam Božić, Isusovo porođenje!

Liturgija Crkve i misna čitanja raspoređeni su tako da sve ide jednim redom, u krug, tako da se stvarnosti i tajne naše vjere uvijek iznova ponavljaju: blagdani i svetkovine, sveta vremena i dani kroz godinu koje nazivamo svagdani. A u središtu je svega, svih naših slavlja, Krist. S jedne strane, postoji opasnost od površnosti u slavljenju svetih dana, baš zbog stalnog ponavljanja, a s druge strane, to je prava prilika da otkrijemo uvijek nove poruke i novu simboliku konkretnog blagdana. Što nam u ovom trenutku, noćas, u ovoj svetoj noći, poručuje svetkovina Isusova rođenja – Božić?

Božić je blagdan svjetla!

Nijedna noć u godini nije ovako svijetla kao sveta božićna noć. U našim kućama svijetle okićene jelke, naši trgovi i ulice preplavljeni su božićnim ukrasima, crkve po svem svijetu obasjane su posebnim svjetlom koje ispunja ne samo ovaj prostor, nego i srca ljudi. Prorok Izaija, navješćujući dolazak Mesije, Krista Gospodina, govori: „Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja“ (Iz 9,1). Kako je važno da čovjek današnjega vremena iznova doživi i prepozna svjetlo koje osvjetljava i najdublji mrak. Koliki danas osjećaju mrak zbog straha od budućnosti, mrak mržnje i rata, mrak sebičnosti i omalovažavanja svih i svega, čak i samoga ljudskog života. I ovaj narod, i taj čovjek našega vremena, i svaki od nas treba prepoznati svjetlo koje donosi Krist. Iznova otkrijmo onu zvijezdu, ono svjetlo koje su slijedila tri kralja, a ono ih je dovelo do štalice, do onoga koji je svojim svjetlom obasjao njihove živote i učinio ih drugim i drukčijim ljudima. Učinio ih je ljudima koji više nisu u srcu nosili strah, neizvjesnost, neodgovorena pitanja, lutanje… već jasan životni put i pravac.  

Božić je blagdan radosti!

Tako se svi uvijek radujemo Božiću, od onih najmanjih do najstarijih. Treba li uopće govoriti o Božiću kao blagdanu radosti, kad je radost tako očita u ovim danima. No važno je moći, i znati, pronaći istinsku radost, koja neće prestati, ni stati po završetku današnjeg dana ili ovih božićnih dana. Želim čuti poziv psalmista koji veli: „Raduj se, nebo, i kliči, zemljo!“ (Ps 96), spoznajući kako istinska radost nije pitanje trenutnog raspoloženja ili samo nekog vanjskog utjecaja. Istinska radost je u spoznaji da je naš Bog, Emanuel – s nama Bog. Njegovo zajedništvo s ljudskim rodom prepoznatljivo je od početka, od trenutka stvaranja. Ono je prisutno u njegovu djelovanju tijekom čitave povijesti izabranog naroda: „Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju kao što se ljudi raduju žetvi, k’o što kliču kad se dijeli plijen“ (Iz 9,2). Bog prati svoj narod na njegovu životnom putu. Vrhunac je Božjega nastojanja da bude s čovjekom  upravo njegovo utjelovljenje, njegov silazak među nas ljude u obličju čovjeka. Anđeli govore pastirima: „Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin“ (Lk 2,10b-11). Stoga se noćas radujmo istinskom radosti: Bog je s nama! Upravo to otajstvo danas slavimo, blagdan Kristova rođenja. On nas ljubi, želi biti s nama i želi da čovjek bude sretan. 

Božić je blagdan života!

Naš pogled i naše misli večeras su usmjerene prema jednom djetetu, prema rođenju jednog novog života. Prorok Izaija veli: „Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo…“ (Iz 9,5), a sveti Luka upotpunjuje ovu poruku „…evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama« (Lk 2,12). A u predslovlju današnje svetkovine pjevamo i molimo: „Dok u božićnom djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima.“ Krist svojim rođenjem od Djevice Marije, kao malo dijete, ukazuje na vrijednost i dostojanstvo svakog, i još nerođenog, života. Život je božji dar i jedino ga tako možemo i moramo gledati. Zato dok se noćas radujemo rođenju Gospodinovu, radujemo se i našem rođenju i jedni drugima. Budimo čuvari i promotori dostojanstva ljudskoga života, od začeća do prirodne smrti! Učimo se radovati vlastitom životu i poštujmo život drugoga, svakoga čovjeka. 

Božić je blagdan mira!

Često baš uz svetkovinu Božića povezujemo mir. Ovo su dani opuštanja, zajedništva, obiteljski dani, kad jedni drugima želimo mir, dobro i blagoslov. Ali ovo su također dani kad smo pozvani, osobito kroz sakramente i molitvu, pronaći onaj unutarnji mir za kojim tako često čeznemo. Mir nije i ne smije biti predmet trgovine, pregovora i sličnoga, već posljedica duboke spoznaje kako nije sve u mojim/našim rukama. Bog je onaj koji upravlja i vodi ovaj svijet. Poslušajmo pjesmu anđela upućenu pastirima u ovoj svetoj noći: »Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!« (Lk 2,14). Potrudimo se da budemo njegovi miljenici. To već jesmo po izabranju i krštenju, svjedočimo to i svojim djelima i životom. Tako će se i na nas odnositi riječi proroka Izaije iz današnjeg prvog čitanja: Nadaleko vlast će mu se sterat’i miru neće biti kraja (Iz 9,6).

Želim vam svima Božić svjetla, Božić radosti, života i mira! 

Čestit Božić, na dobro vam došlo Isusovo porođenje!

Uz dopuštenje uredništva, propovijed preč. Josipa Ivešića prenosimo iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije na koji se možete pretplatiti OVDJE. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja