Budi dio naše mreže

Franjevac HFP. sv. Ćirla i Metoda, fra Vinko Brković odlučio se slijediti primjer sv. Franje kojeg Crkva danas slavi. Za Hrvatsku katoličku mrežu otkrio je koliko mu u životu znači primjer sv. Franje i suživot s braćom.

/ Ivana Markić

Ne želeći živjeti sam nego u zajedništvu fra Vinku Brkoviću bio je dovoljno snažan razlog da postane redovnik. Odazvati se na Božji poziv i krenuti put redovništva bio je za njega izazov kojeg je prihvatio. Vjerujemo da fra Vinko Brković svojim radom, a posebno radom s mladima doprinosi “popravljanju” Crkve kao što je to činio i sv. Franjo.

Zašto baš franjevac

Fra Vinka Brkovića upitala sam: “Zašto baš franjevci?”, a on mi je odgovorio: “Često mi je postavljeno pitanje i odgovor na to je uvijek: ‘Ne znam, Providnost je odradila svoje.‘ Jer upravo je tako i bilo prilikom odabira sjemeništa. Kako dolazim iz dijecezanske župe nisam imao puno prilika susretati redovnike, ali kada sam odlučio poći putem svećeništva znao sam jedino da ne želim živjeti sam”.

Ne znam, Providnost je odradila svoje.

Kazao nam je da poznavanje franjevaca bio dovoljan razlog da izabere njih. “U ‘moru‘ tada malih sjemeništa, odabrao sam franjevce jer sam za njih jedino znao da žive zajedno. Imao sam priliku sresti franjevce u Vukovaru i Iloku i tako vidjeti njih zajedno, ali nisam ih osobno poznavao. U tim trenucima odabira da su slučajno dominikanci ili salezijanci ili koji god drugi redovnici bili prisutni u Vukovaru vjerojatno bih odabrao njih. Ipak, dolaskom u sjemenište i boravkom u samostanu na Kaptolu shvatio sam da je bratstvo ono koje me privuklo, ali i koje me zadržalo među franjevcima”, prisjetio se.

Braća su ujedno križ, ali i najveći blagoslov i to mogu posvjedočiti kroz ovih 12 godina boravka u samostanu.

No kako je vrijem odmicalo i što je više upoznavao franjevce osjetio je da je to zaista bio pravi izbor. “S ovom današnjom pameću i mogućnošću odabira ponovno bih odabrao franjevce upravo zbog karizme sv. Franje, a to je bratstvo. Braća su ujedno križ, ali i najveći blagoslov i to mogu posvjedočiti kroz ovih 12 godina boravka u samostanu. Ništa mi nije toliko pomoglo na putu sazrijevanja kao braća koja su mi darovana. Sama spoznaja da nisi nikada sam, da uvijek imaš nekoga tko ćete dočekati i pomoći ti na bilo koji način u meni budi jednu sigurnost i povjerenje, ali ne u čovjeka, nego u Boga koji tu braću šalje i daruje”, rekao je.

Sv. Franjo – primjer ljubavi

Posvjedočio je kako je za njega sv. Franjo primjer brata i oca koji je kao svetac danas toliko aktualan da je to nevjerojatno. “Pojavio se u teškim trenucima Crkve kao svjetla točka povjerenja u papu, svećenike, ali ne iz vlastitog uvjerenja, nego iz odnosa s Kristom. Toliko je ljubio Krista i Crkvu da nije imao probleme s manjkavošću ondašnjih svećenika i pastira, nego je želio popraviti Crkvu tako što je najprije popravljao sebe, a onda tim primjerom su bili vođeni i drugi. Lako je uvijek prepoznati što ne valja, ali biti spreman promijeniti sebe da popraviš to je izrazito teško”, rekao je.

Lako je uvijek prepoznati što ne valja, ali biti spreman promijeniti sebe da popraviš to je izrazito teško

Govoreći o primjeru koji nam je sv. Franjo ostavio rekao je: “Zato sv. Franjo za mene ostaje trajni primjer ljubavi prema Bogu i Crkvi. Ljubio je euharistiju i Riječ Božju kao najveće stvarnosti koje su nam darovane, a nekako mi se čini da toga danas nedostaje među svim razinama Crkve, kao da smo okrenuti svi prema nekim svojim projektima i svojim poslanjima, a ne poslanju Crkve. Tako se zakapamo u rovove i gledamo se tko je čiji i automatski gubimo snagu zajedništva i Kristove želje za jedinstvom (Iv 17,11), dok kod sv. Franje nema toga”.

Ljubio je euharistiju i Riječ Božju kao najveće stvarnosti koje su nam darovane…

Fra Vinko Brković naglašava jednu važnu činjenicu, a to je da premalo poznajemo sv. Franju, te pri tom nadodaje: “Iz svega ovoga želim zaključiti kako su franjevački red i primjer sv. Franje najbolji dar koji mi je darovan od Boga. Stoga želim produbiti poznavanje sv. Franje i prenijeti to znanje drugima, napose mladima. Premalo poznajemo život sv. Franje i nažalost onda ga koristimo samo u ekološke svrhe, a to je nešto najgore što možemo učiniti jednome svecu, svesti ga na ono što on nije. Život sv. Franje je puno više od razvrstavanja otpada i plastičnih slamki, a na nama franjevcima je da ispravnu sliku sv. Franje šaljemo svakoga dana u svijet, jer sv. Franjo stoji kao uzor svakome čovjeku!”

Premalo poznajemo život sv. Franje i nažalost onda ga koristimo samo u ekološke svrhe…

“Zaključujem ovo jednim citatom prvog životopisca sv. Franje Tome Čelanskog: ‘Premda nam je bio sličan po tome što je mogao trpjeti, ipak se nije zadovoljio samo time da obdržava općenite zapovijedi nego je najgorljivijom ljubavlju udario putem svekolike savršenosti, uzdigao se do vrhunca savršene svetosti i dosegao granicu svakog savršenstva. Zato svaki stalež, svaki spol, svaka dob u njemu ima divne primjere
spasonosnoga nauka, a ima i osobit uzor svetih djela. Ako tko odluči rukom posegnuti za onim što je jače i nastoji čeznuti za najvišim darovima uzvišenijeg života, neka se ogleda u ogledalu njegova života i naučit će svekoliko savršenstvo. A naći će u njega prikladne upute i
oni koji se odluče za niži i ravniji put i boje se verati po strminama i uspinjati na vrhunac planine. Oni napokon koji traže znakove i čudesa neka istražuju njegovu svetost i naći će ono što traže. Njegov slavni život jasnije obasjava savršenstvo prijašnjih svetaca.‘”, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja