Budi dio naše mreže

Kočerinski župnik dr. sc. fra Mario Knezović u duhovnom nagovoru emitiranom u programu Radiopostaje Mir Međugorje, razmatra zašto čovjeka obuzima strah i tjeskoba te kako pustiti Isusa u srce da stiša oluju i umiri vjetrove?

/ at

Zašto nas obuzima strah i tjeskoba? Zašto smo malovjerni? U kakvoj lađi svijeta živimo i kakvi protivni vjetrovi od zloga pušu? Gdje je izlaz i spas? Kako Isusa istinski pustiti u svoje srce da on stiša oluju i umiri protivne vjetrove? U duhovnom nagovoru, koji je bio u programu Radiopostaje Mir Međugorje, govori fra Mario Knezović:

U Bibliji, u različitim prilikama, Bog poručuje «Ne boj te se!». Isus, kao Bog i čovjek, duboko proniče u stvarnost našeg postojanja. Isus zna koliko smo ranjivi, nemirni, prestrašeni, očajni. Isusove riječi nisu jeftina i lažna utjeha nego rađanje nade u prostoru našeg beznađa. Danas se strah na velika vrata uvlači u svijet, u pojedince. Svatko se nečega straši. Strah nas za djecu, strah nas je roditelja, učitelja, škole, zakona, braka, rađanja, smrti. Strah nas je i Boga premda nam je Isusu rekao da nije došao osuditi nego spasiti svijet. Strah nije bolesno stanje, nego neprijetelj čovjeka. Strah je imala i Gospa u trenucima pohoda Anđela Gabrijela, u trenucima bijega u Egipat, u trenucima kad je tragala za izgubljenim sinom, u časovima Isusove muke.

Što se može učiniti protiv straha? Prvo bilo bi najvažnije duboko vjerovati da mi se ništa ne može dogoditi ukoliko sve svoje polažem u Božje ruke i s psalmistom živim poruku: «Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ja ne bojim jer Ti sa mnom!».  Gospa se, primjerice, oslobodila straha prihvaćajući dokraja Božju volju. Isto tako, važno je da čovjek bude svjestan svoga straha i da ga prizna. Imati strah nije znak poraza i pada. Strah se ne smije negirati i potiskivati. Kardinal Döpfner u tom smislu je napisao: «Tek kad u sebi priznamo tamu, bit će nam poklonjen korak u svjetlo.»

Kad je dijete u strahu trči u zagrljaj majci. Traži zaštitu i sigurnost. Uz zemaljsku majku, nije neobično da trčimo u zagrljaj i Nebeskoj. Majka Marija pruža sigurnost i zaštitu svoj dječici svijeta. Zato to nas ne treba iznenađivati činjenica kao su Gospina svetišta puna. Ljudi dolaze gdje osjećaju prihvaćenost i ljubav. Čovjek straha i beznađa traži Boga i takvima su vrata k Bogu otvorena. Stoga, zemaljski mir može dati samo Bog. Psalam 62. pjeva: «Samo je u Bogu mir dušo moja». Gospa Kraljica Mira o miru govori često. Ona zna kako nam mir ne može dati svijet kojeg baštinimo. Ona, zapravo, upozorava na Isusove riječi: «Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. …Neka se ne uznemiruje i ne plaši vaše srce” (Iv 14,27). Strah neće nestati sam od sebe. Strah treba pobijediti pouzdanjem u Boga koji sve naše nemire može pretvoriti u radosno igranje i vječnu sigurnost.

Nagovor fra Marija u cijelosti možete pogledati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja