Budi dio naše mreže

"Volim reći da je molitva krunice kao nekakva rosa, kiša koja osvježava naš duh, kao što ljeti kada na suhu zemlju padne kiša, pa osvježi zemlju, tako i krunica osvježava naš duh , da uvijek bude budan, budan za druge", rekao je svećenik Hercegovačke franjevačke provincije i župni vikar u župi sv. Jakova u Međugorju fra Jure Barišić.

/ im

Listopad je Marijin mjesec, mjesec Gospine krunice. U mnogim župnim zajednicama, vjernici se okupljaju na molitvu krunice prije euharistijskog slavlja. U molitvi krunice lako se ujedine i prepoznaju katolici cijelog svijeta – ona se u svakom dijelu svijeta moli na isti način i divan je doživljaj u velikim svetištima moliti je s mnoštvom vjernika, koji iste riječi izgovaraju svatko na svom jeziku, baš kako se to čini  u Međugorju, poručio je fra Jure Barišić za Radio Mir Međugorje.

U molitvi krunice lako se ujedine i prepoznaju katolici cijelog svijeta

Govoreći o listopadskim pobožnostima, o važnosti  molitve krunice, ponajprije u obitelji, fra Jure Barišić, župni vikar u župi sv. Jakova u Međugorju istaknuo je u razgovoru za naš radio “kako se kroz razmatranje otajstava Gospine krunice svjesno ili nesvjesno približavamo Isusu Kristu”.

“Zato što se u otajstvima Gospine krunice ne veliča toliko Marija, koliko Marijina uloga u povijesti spasenja. Jer kažemo Marija je rodila Isusa, nosila ga u pohode, prikazala Isusa u hramu. Sve one događaje iz Marijina života koji su vezani uz Isusa Krista. I to je ono što Gospa kroz poruke ovdje u Međugorju i kaže. Znači, molite se meni, kroz Mariju do njezinog Sina. Ona nas vodi do svoga Sina. Zato je ona zagovornica, posrednica, zato je krunica omiljena pobožnost, zato je svi volimo moliti. Jer moleći ju približavamo se Isusu Kristu”, kazao je fra Jure.

Krunica je skraćeno Evanđelje i važno ju je moliti u obitelji zato što je obitelj prva odgajateljica u kršćanskome životu.

“Kada se u toj jednoj maloj obitelji koja je jezgra svakog društva moli krunica, onda su nam obitelji zdrave. Onda će iz takvih obitelji izići zdravi potomci, sinovi i kćeri koji će dalje iz naraštaja u naraštaj prenositi tu molitvu. Ako se u obiteljima ne moli krunica, onda djeca i mladi ne mogu to naučiti negdje drugdje. Zato Crkva potiče da se svaki dan, posebno u mjesecu listopadu moli krunica u obiteljima”, ističe naš sugovornik.

Ako se u obiteljima ne moli krunica, onda djeca i mladi ne mogu to naučiti negdje drugdje.

Krunica nas čuva od svakoga zla. Ona je i duhovna hrana, reći će fra Jure.

“Volim reći da je molitva krunice kao nekakva rosa, kiša koja osvježava naš duh, kao što ljeti kada na suhu zemlju padne kiša, pa osvježi zemlju, tako i krunica osvježava naš duh , da uvijek bude budan, budan za druge”, kazao je fra Jure Barišić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja