Budi dio naše mreže

FOTOREPORTAŽA U Maksimiru 1. Fit katolik za Zagrepčane

"Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji prebiva u vama” - bilo je geslo manifestacije Fit katolik koja je prvi put u subotu održana u zagrebačkom parku Maksimir.

/ anh

‘Fit katolik’ je projekt kojim se vjernicima želi približiti važnost tjelesnog vježbanja za zdravlje tijela, duha i duše. Donosimo vam fotografije koje je Hrvatskoj katoličkoj mreži ustupio Hrvoje Topić.

Odaziv je za prvi put bio vrlo dobar. Okupilo se oko 200 sudionika, a Fit katolik je pokrenuo i još prije dva mjeseca najavio apsolvent kineziologije u Zagrebu Josip Vučko.

“Cilj je da čovjek bude uravnotežen u svakom pogledu, u duhu, duši i tijelu”, rekao je za HKM Vučko koji je vježbanje i predvodio zajedno sa svojim kolegama i kolegicama.

Nastupili su glazbenici Alan Hržica, Petar Buljan sa sastavom u kojem je bio i jedan dječak, a nagovor je okupljenima održao vlč. Boris Jozić, povjerenik za pastoral vjernika laika Zagrebačke nadbiskupije.

Vlč. Jozić nam je rekao da umjereni trebamo biti u svemu, pa tako i u tjelovježbi. Ta umjerenost će omogućiti da sve što radimo, prikazujemo Gospodinu na slavu.

“Sklad duše i tijela – treba li katolik biti fit?” bila je tema naše emisije ‘Argumenti’ 6. svibnja u kojoj su HKR-ovi sugovornici bili: dr. Ivan Segedi, profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Josip Vučko, idejni začetnik projekta ‘Fit katolik’, i vlč. Boris Jozić koji je i župni vikar zagrebačke župe sv. Petra. Emisiju možete potražiti i pogledati na stranicama HKM-a.

“Nije teško zavoljeti vježbanje, jer je kretanje osnovna ljudska potreba”, rekao je dr. Segedi. Pojasnio je: Ljudima koji vježbaju najvažnija je emocionalna komponenta, jer vježbanje regulira hormone sreće, a i znanstveno je dokazano da razni tipovi vježbanja utječu na različite hormone.

U vježbanju je također potrebno imati dobro vodstvo, a za one koji počinju s vježbanjem preporučio je da za početak krenu s onim najjednostavijim – pješačenjem, planinarenjem, a kasnije traže aktivnosti koje bi u skladu sa svojim afinitetima mogli obavljati tri puta tjedno.

Dr. Segedi je govorio i o važnosti tjelovježbe kod djece, ističući potrebu stvaranja navike vježbanja te upozorio na problem današnjega stila života djece koja puno vremena provode uz mobitel.

“Susrećemo se s time da djecu treba učiti kako trčati, kako da se penju i preskaču – to je uzrokovano njihovim stilom života, ali to ističe i važnost kineziologije u budućnosti”, upozorio je i na to ovaj mladi sveučilišni profesor u emisiji urednice Diane Tikvić dodajući da svatko, ako se malo potrudi, može naći aktivnost koja mu se sviđa i odvojiti određeno vrijeme za nju.

Emisiju ‘Argumenti’ o temi “Sklad duše i tijela – treba li katolik biti fit?” pogledajte na YouTube kanalu Hrvatske katoličke mreže gdje se nalazi i ostala naša video produkcija.

Ključne riječi:
fit katolik maksimir

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja