Budi dio naše mreže

Podaci jedne studije pokazuju da očevi uvelike pridonose duhovnoj budućnosti svoje djece. Otac može naučiti svoju djecu da ostanu u crkvi jednostavno već redovitim odlaskom u crkvu. Brojevi su pokazali da ako u Crkvi ostaje tata, ostaju i djeca. Vrijeme je da osnažimo majke i očeve da se hrabro zauzmu za duhovnu budućnost svoje djece.

/ dz

Kršćantvo je trenutno u velikom padu unutar zapadnog društva. To bi se možda moglo podudarati sa smanjenjem muških uloga među očevima. Očevi su često (nepravedno) prikazani kao oni koji nemaju mnogo toga za reći svojoj djeci o pitanjima vjere i morala. Najnoviji podaci pokazuju da očevi uvelike pridonose duhovnoj budućnosti svoje djece. Otac može naučiti svoju djecu da ostanu u crkvi jednostavno već redovitim odlaskom u crkvu. Brojevi su pokazali da ako u Crkvi ostaje tata, ostaju i djeca. Zasigurno je moguće da samo majka odgoji djecu u život trajne vjere, no studije su pokazale da nasljeđe vjere leži na ocu, piše Mark Haas s portala Catholic Exchange.

Švicarska studija iz 1994. pružila širok raspon obiteljskih scenarija; pružanje podataka za razne obiteljske situacije. Što se događa ako majka vježba, a otac ne vježba? Što se događa ako samo otac vježba? Rezultati sugeriraju da djeca slijede primjer oca.

Majke, ne očajavajte! Gradivo vjere počiva na vama.

Ako mama i tata vjerno idu u crkvu, 33% njihove djece će postati praktični posjetitelji bogoslužja. Ako samo majka vodi djecu u crkvu, samo 2% djece postat će doživotni posjetitelji crkve, dok će 37% povremeno dolaziti u crkvu. Više od 60% djece na kraju će napustiti crkvu.

Otac i dijete/Unsplash

Što se događa ako je tata aktivan, a mama nije? Zanimljivo, čini se da brojevi rastu. Kao što je prethodno navedeno, 33% djece slijede primjer kada svjedoče tome da mama i tata redovito idu u crkvu. Brojka raste na 38% s aktivnim tatom i povremeno aktivnom mamom. I dalje raste do 44% kada samo tata vodi djecu u crkvu.

Da sažmemo podatke: ako tata ne ide redovito, samo 1 od 50 njegove djece ostat će u crkvi.

Majke, ne očajavajte! Gradivo vjere počiva na vama. Live Science izvještava da majke pune ljubavi mogu pomoći svojim bebama da razviju veće mozgove koji imaju veću sposobnost učenja, pamćenja i reagiranja na stres. Sveti Pavao nam govori da su Timoteja u vjeri odgojile njegova majka i baka (vidi 1. Timoteju 1,5). Sveti Augustin pripisuje zasluge svojoj majci, svetoj Moniki, za njezinu gorljivu molitvu, koja ga je na kraju odvela od poganstva. Sam Isus opisuje lijepe osobine majki koje “sakupljaju svoju djecu, kao što kvočka skuplja svoje piliće pod svoja krila” (Luka 13,34).

Pomolimo se da očevi imaju hrabrosti biti svjedoci vjere svojoj djeci. U dobru ili u zlu, oni su u konačnici Božji uzor za svoju obitelj.

Vrijeme je da osnažimo majke i očeve da se hrabro zauzmu za duhovnu budućnost svoje djece. Osjećate li se sami s ovim zadatkom? Pronađite očinske likove unutar svoje župne zajednice. Možda je to djed ili stric. Možda je to svećenik. Pozovite ih na večeru i dopustite svojoj djeci da svjedoče jake muškarce u vjeri. Pošaljite svom mužu poruku s dobrim katoličkim podcastom za slušanje. Neupadljivo mu ostavite knjigu u kupaonici.

Što se tiče Katoličke crkve, uvijek je naglašavala važnost toga da i mama i tata odgajaju svoju djecu u vjeri. Kada se katolički par vjenča, oni pred Bogom izjavljuju da će “s ljubavlju prihvatiti djecu od Boga i odgajati ih prema zakonu Krista i njegove Crkve”. Katekizam s pravom utvrđuje roditelje kao prvenstvene učitelje vjere: „Roditelji imaju poslanje učiti svoju djecu molitvi i otkriti svoj poziv djece Božje“ (KKC 2235-2236).

Pomolimo se da očevi imaju hrabrosti biti svjedoci vjere svojoj djeci. U dobru ili u zlu, oni su u konačnici Božji uzor za svoju obitelj.

“Odgajajte dijete putem kojim treba ići; čak ni kad ostari, neće odstupiti od njega” (Izreke 22,6).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja