Budi dio naše mreže

BITI MUŠKARAC DANAS "Ključ je u ravnoteži"

Tema muževnosti u posljednje je vrijeme izrazito aktualna. Što znači biti muškarac danas i s kakvim se izazovima svakodnevno susreću za Hrvatsku katoličku mrežu rekli su riječki vjeroučitelj Marin Miletić i glazbenik Alan Hržica.

/ Hana Kilijan i Filip Ećimović

Riječki vjeroučitelj Marin Miletić suprug je i otac dvoje djece. Osnivač je i voditelj udruge “Zdrug katoličkih skauta Hrvatske” te aktivan kolumnist. Suradnik je Hrvatske katoličke mreže i pokretač brojnih inicijativa za mlade. Kaže kako nije siguran postoji li neki tajni recept kako biti muškarac danas.

“Vremena se mijenjaju, no isto tako mislim da je bitno zadržati neke temelje. Ako ih ne zadržimo, pitam se može li svijet opstati takav kakav je. Definitivno, muškarac bi trebao biti muškarac. Trebao bi biti čuvar svoje obitelji i svakodnevno izgarati za svoju obitelj”, naglasio je Miletić. Kroz šalu kaže: “Bilo bi dobro vidjeti muškarca na cesti i znati da je muškarac. Smiješno mi je danas na cesti vidjeti muškarca i pitati se je li to muškarac ili ne”.

Muškarac bi trebao biti čuvar svoje obitelji i svakodnevno izgarati za nju!

Miletić ističe kako biti muškarac znači služiti svojoj supruzi i djeci u ljubavi i onda kada je to zahtjevno. “Mrzim prati suđe i čistiti, no nitko me ne tjera na to. Osjećam da sam dužan i tu dati ruku svojoj supruzi i djeci. ‘Macho’ muškarac koji će doći doma, piti pivu, sjediti ispred televizije i gledati nogomet – to je izdaja prave muškosti. S druge strane, papučar koji ne može otići do trgovine ili na utakmicu bez ženinog dopuštenja – ni to nije ispravno. Ravnoteža je jako važna”, zaključio je Miletić.

Poznati glazbenik duhovne glazbe Alan Hržica suprug je i otac jednog djeteta. Voditelj je molitvene zajednice Srca Isusova poznate po molitvi krunice na Kamenitim vratima. U sklopu zajednice radi s muškim grupama i naglašava kako je to specifičan rad.

“Danas puno muškaraca spava i nemamo pravih lidera u društvu. Radim s muškim grupama u zajednici i primijetio sam kako muškarca nekada treba dramatično motivirati. Treba probuditi to njegovo uspavano srce i doći do njega. Postoji tendencija da se ubije muškarca iznutra”, ističe Hržica.

Borba nije samo u ratu, ona je na raznim frontama. Borimo se za obitelj i za društvo!

“Muškarac mora imati poziv u srcu da napravi nešto za društvo, ali isto tako mora biti doma uz svoju obitelj. Mora postojati mjera. Borba nije samo u ratu, ona je na raznim frontama. Borimo se za obitelj i za društvo”, rekao je Alan.

Alan Hržica i muška molitvena zajednica "Spiritus Dei" koja je izrasla pod srcem Molitvene zajednice mladih "Srce Isusovo" iz Zagreba / Foto: Facebook

Alan Hržica i muška molitvena zajednica “Spiritus Dei” koja je izrasla pod srcem Molitvene zajednice mladih “Srce Isusovo” iz Zagreba / Foto: Facebook

Hržica ističe i važnu ulogu žene. “Žena može biti izvrsna podrška muškarcu, velika motivacija i savjetnik. Ona mora poštovati muškarčevu potrebu da bude heroj. Ključ je zajedništvo u kojem muškarca treba podržati. Svakodnevno se borim da budem dobar suprug i otac, a da vani napravim ono što se od mene očekuje”, zaključio je Alan.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja