Budi dio naše mreže

Pjesma o vrsnoj ženi dio je liturgijskih čitanja 33. nedjelje kroz godinu, a na spomendan prikazanja Blažene Djevice Marije u Argumentima u utorak 21. studenog psihologinja Lea Čorić, urednica na portalu "Žena vrsna", vjeroučitelj Saša Josip Milec te fra Matej Jovanovac, magistar biblijskih znanosti pokušali su odgovoriti na pitanje "Tko će naći ženu vrsnu?"

/ dp

Prvi hrvatski katolički portal za žene “Žena vrsna”, osnovan je 2016., a njegova urednica Lea Čorić prisjetila se vlastitog vjenčanja i na njemu propovijedi fra Vinka Brkovića koji je njezinom suprugu tada rekao: “Sada ćeš otkriti je li ona zaista žena vrsna ili samo piše za portal”. Njezin je muž stupajući s njom u brak, otkrio puno više njezinih mana, ali to je, tumači nam, sasvim normalna stvar.

“Priroda bračnog odnosa je takva da mnogo vremena provodiš sa supružnikom. Prije bih rekla da se trudim biti vrsna. Mislim da i moj muž to misli. Zapravo smo oboje svjesni da je jedina vrsna žena Gospa, a mi se svi trudimo nju nasljedovati – i muškarci i žene”, kazala je.

Moramo biti usmjereni mudrosti koja gradi kuću, mudrosti koja je poput žene. Kršćanski pisci od davnina su u tome prepoznali Isusa Krista.

Sveto pismo govori nam da žena vrsna više vrijedi nego biserje i ako se muževljevo srce uzda u nju, da blagom neće oskudijevati, da na mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane svoga života. Genijalnost tih starozavjetnih redaka objasnio je fra Matej: „Možemo shvatiti da se radi o nekoj konkretnoj ženi ili o više njih koje je taj autor upoznao, ali sve je usmjereno poosobljenoj mudrosti. Mudrosti koja gradi kuću, mudrosti koja je poput žene. To nas uči da moramo stupiti u odnos s tom mudrošću. Kršćanski pisci su od davnina u tome prepoznali Isusa Krista”, istaknuo je.

Foto: HKM // fra Matej Jovanovac, Lea Čorić, Saša Josip Milec i Branimir Gubić

Vjeroučitelj Milec rekao da njegovu suprugu krase mnoge vrline koje već 21 godinu nadopunjuju njegove osobine i slabosti. Trudi se, rekao je, da i on bude vrsni muž, a komentirao je i kada brak, unatoč smrti i životnim preprekama, jedino može uspjeti.

Ostanemo li bez supružnika, a utemeljeni u Kristu – znat ćemo živjeti dalje.

“Temelj nam je Bog i jednom će se dogoditi da će netko od nas dvoje ostati sam, ali utemeljeni na Kristu znat ćemo živjeti dalje. Vjerujem da će to biti svakako uspješno. Ako ne postavimo Boga za temelj mislim da brak baš ne može dobro uspijevati, barem kod nas kršćana”, naglasio je Milec.

Svetost žene ovisi o tome bori li se ona sa svojim slabostima i nastoji li biti bolja, ne samo za sebe, već i za svoju obitelj i društvo uopće jer je ona nositeljica života i čuvarica svega dobrog, lijepog i istinitog u svijetu, zaključila je Čorić.

Argumente HKR-a u cijelosti pogledajte ispod članka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja