Budi dio naše mreže

3 primjera nesmotrene požrtvovne ljubavi u Bibliji

Teško možemo pronaći prikladne ljudske riječi i emocije kako bismo opisali, pa i shvatili neizmjernu ljubav koju Bog ima prema svakome od nas. Kao što je upućeno u Poslanici Efežanima, molimo se da 'mognemo shvatiti sa svima svetima što je Dužina i Širina i Visina i Dubina te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu da se ispunimo do sve Punine Božje'.

/ at

Pregledavajući stranice Biblije otkrivamo mnoge pozitivne priče o Božjim ženama i muškarcima koje bismo mogli ponekad nazvati nesmotrenima ili presmionima, ali Biblija ih ipak predstavlja kao primjere ljubavi i vjere. Kroz njihove priče stječemo uvid u Božju ljubav prema nama, ljubav bez predrasuda i proračuna. Donosimo neke od primjera nepromišljene ljubavi portala crosswalk:

Prijateljska, požrtvovna ljubav Jonatana i Davida

Vjerojatno nema boljeg primjera požrtvovne i nesmotrene ljubavi između dva prijatelja, od primjera Jonatana i Davida. Kada je Bog odbacio kralja Šaula zato što nije slijedio Božje zapovijedi, prorok Samuel pomazao je Davida za sljedećeg kralja. Međutim, Šaul je nastavio vršiti službu kralj još mnogo godina. Tijekom desetljeća Šaulove vladavine Izraelom, Šaulov najstariji sin Jonatan, ujedno sljedeći na redu za prijestolje, sprijateljio se s Davidom. Jonatan je vjerovao da će David biti sljedeći kralj Izraela umjesto njega.

Jonatan je pokazao vjeru, čineći veliku osobnu žrtvu, pokorivši se Božjem naumu.

Šaul je, pak, neprestano pokušavao ubiti Davida kako bi osigurao da njegova obiteljska linija ostane kraljevati. Tijekom jednog od posebno nasilnih Šaulovih ispada, Jonatan je osmislio plan kojim je pomogao Davidu da pobjegne. Šaul je otkrio Jonatanov plan te je bacio koplje na njega pokušavajući ga ubiti. Jonatan time demonstrirao nesmotrenu, smionu i hrabru ljubav prema prijatelju, stavljajući svoj život u opasnost kako bi pomogao Davidu da pobjegne.

Jonatana Šaul nije uspio ubiti tada, međutim poginuo je u jednoj kasnijoj bitci te, iako se nakon Šaulova napada dva prijatelja nikada više nisu vidjeli, David je duboko oplakivao gubitak svog odanog, nesmotrenog prijatelja.

Marijina nesmotrena ljubav prema Isusu

Na večeri u Martinom domu u Betaniji, Isus je jeo večeru kad je Marija uzela skupi parfem i prolila ga po Isusovim stopalima te mu je obrisala noge svojom kosom. Miris parfema ispunio je zrak dok je Marija pomazivala Isusa.

Marija je davala više od očekivanog, više od kulturološki prihvatljivog.

Iako se na ovu radnju možda gledalo kao na jednostavan čin štovanja, u Judinom odgovoru vidimo znak nesmotrene prirode. Umjesto da prepozna važnost Marijinih postupaka, Juda se žalio zbog cijene parfema jer se taj novac (godišnja plaća) mogao potrošiti na važnije stvari. Čuvši Judinu kritiku, Isus mu je prigovorio i pohvalio Marijinu žrtvu koja je davala više od onoga što se očekivalo ili što je bilo kulturološki prihvatljivo, jer je prepoznala pravu vrijednost Kristovu i pravu vrijednost ljubavi.

Beskrajna, nesmotrena ljubav našeg vjernog pastira

Prispodoba o izgubljenoj ovci primjer je beskrajne, nesmotrene i hrabre ljubavi Božje.

Parabola prikazuje pastira koji je odgovoran za brigu o 100 ovaca na poljima i pećinama izraelskih brežuljaka. U priči nestaje samo jedna ovca. Ali pastir ne izabire siguran ili oprezan put. Umjesto da razmotri šanse i ostane s većinom ovaca u svom stadu, pastir ostavlja 99 ovaca zajedno na obronku i odlazi spasiti onu jednu ovcu koja je zalutala.

Bog želi da svaka zalutala i izgubljena osoba otkrije Radosnu vijest.

Bog na isti nesmotreni način traži i nas. Bez obzira na broj ljudi koji su odgovorili na dobre vijesti o Isusu, Bog traži svaku osobu. Bog ne želi da “netko propadne, nego da se svi pokaju”. Da i oni zalutali otkriju Radosnu vijest.

Ključne riječi:
Biblija ljubav portal crosswalk

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja