Budi dio naše mreže

Čamerovac, seoce udaljeno 5 kilometara od Slunja u pravcu Bosne, postalo je na današnji dan 1992. godine poprištem svirepog zločina počinjenog iz mržnje prema Hrvatima i bijesa nakon vijesti da je Hrvatska međunarodno priznata. Toga su dana u selu ubijeni Franjo Šajfar i Anka Rupa.

/ Borna Marinić

Iako je Slunj okupiran 16. studenog, neprijatelj u Čamerovac nije ulazio narednih desetak dana. Tek kada su se uvjerili da je u selu ostala tek nekolicina, mahom starijih, ljudi ušli su u njega i započeli s pljačkom. Život pod okupacijom bio je težak. Po Franju je stigao njegov 18-godišnji sin Joso koji je po okupaciji bio izbjegao u Bosnu kao i ostatak sela. Međutim Franjo Šajfar nije se dao s kućnog praga, baš kao niti Anka Rupa koja nije htjela poći s Josom unatoč nagovaranjima Franjinog sina.

Bila je udovica te se brinula o 5 krava, 2 vola, 4 svinje, a strepila je i nad punim hambarom. Sin Milan živio je u Zagrebu i htjela mu je sačuvati djedovinu. Kada je Joso odlazio natrag za Bosnu plakala je, kao da je slutila svoju nesretnu sudbinu.

Dana 16. siječnja 1992. godine Franjo Šajfar, rođen 1934., te Anka Rupa, rođena 1925., nađeni su ubijeni u svome selu. Pronašao ih je Ive Mrgan koji je sve prijavio lokalnoj miliciji, a koja je na očevid stigla tek idućeg dana. Nađene su tek dvije čahura kalibra 7,62 mm. Očevici su tvrdili kako su trojica srpskih vojnika na crvenom traktoru gonila blago od Franjine kuće prema selu Furjan. Tada su naišli na kuću Anke Rupe te i nju ubili. Preplašeni Hrvati iz sela su pobjegli u Bosnu. Ondje su se našli sa slunjskim župnikom Milom Pecićem kojem su ispripovjedili iduće:  „Ležali su jedan dan i već su ih gladni psi, mačke i kokoši počeli jesti. Nismo imali vremena da ih pokopamo zbog opasnosti. Njihova smo tijela uvukli u kuću i pobjegli u Šturlić. Pošli smo u pola noći i u 5.30 bili smo u Šturliću. Ponijeli smo dasku i šlauh od traktora. Trebalo je preći Koranu. Preko mosta ne smijemo zbog četnika. Napuhali smo šlauh, stavili na njega dasku i tako se jedan po jedan prevezli. Da nas ne primjete zaogrnuli smo bijele plahte. Kasnije smo doznali da su Franjo i Anka pokopani u jednu grobnicu na groblju.“

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja