Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 22. svibnja 1994. godine, predsjednik Republike Hrvatske, dr. sc. Franjo Tuđman otkrio je u Podgori kod Makarske spomenik don Mihovilu Pavlinoviću.

/ Borna Marinić

Na kamenom podnožju spomenika, autora Stipe Sikirice, okrenuta Biokovu i njegovoj rodnoj Podgori, s jedne strane glagoljicom, a s druge latinicom uklesan je don Mihin stih: “Tamna je ta duša, koja ljubavi svoga roda ne osjeća; plitak je taj um što ne pojmi zamašaja narodnosti; uvehlo je to srdce što ne bije za svoju domovinu Hrvatsku.” Govoreći o liku svećenika don Mihovila Pavlinovića, predsjednik Tuđman je između ostaloga rekao:

“Bez Mihovila Pavlinovića ovdje na dalmatinskom tlu, kao i bez Ante Starčevića u sjevernoj Hrvatskoj, mi danas ne bismo imali samostalnu i suverenu Hrvatsku… Nasuprot idejama ilirizma, slavenstva, jugoslavenstva, a ovdje još i talijanskog autonomaštva, Mihovil Pavlinović bio je hrvatski um koji je i u previranju znao reći: “Hrvati smo i Hrvati moramo ostati, a svog hrvatstva se držati ako želimo opstati.”

Don Mihovil Pavlinović bio je jedan od utemeljitelja i vođa Narodne stranke i hrvatskog preporoda u Dalmaciji, a čitavog života zagovarao je sjedinjenje Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Obilazio je Dalmaciju budeći nacionalnu svijest i djelujući na prosvjećenju i podizanju dalmatinskih sela iz gospodarske zaostalosti. Svojom iznimnom energijom i gotovo karizmatskim utjecajem među pukom ubraja se u vodeće osobe hrvatske politike u Dalmaciji u drugoj polovini 19. stoljeća.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja