Budi dio naše mreže

Marion-Angelike Strasser imala je tek 18 godina kada je na današnji dan 1991. godine položila svoj život za Domovinu kod Čačinaca između Slatine i Orahovice. Istog dana ondje su, također od „prijateljske vatre“, poginuli i Gordana Loborec (19) i Alojz Dvorski (16). U knjizi Pismo ratniku od nje se oprostila njezina majka

/ Borna Marinić

„Draga Majo,

posljednji dani provedeni s tobom ostali su mi u najljepšem sjećanju. Uvijek ću pamtiti tvoje oduševljenje kad si zadužila gardijsku odoru. Tvoje veselje bilo je neizmjerno. Gledajući te tako sretnu, nisam imala snage stati ispred tebe i reći: ne idi! Zov napaćene domovine bio je jači od svega, a ljubav prema njoj jača i od smrti. Prolazili su dugi dani strepnje i iščekivanja. Neprospavane noći pune straha i nemira nizale su se jedna za drugom. Usred jedne takve noći došla si s pjesmom na usnama: Spremaj majko kreveta, uskoro se vraćam ja, tek što nije svanula neovisna nam Hrvatska! Obje smo bile presretne, ja zbog toga što si došla, a ti jer sam te dočekala. Neovisna Hrvatska je doista svanula, ali bez tebe, koja bi joj se toliko radovala. Zašto se moralo dogoditi ono čega sam se toliko pribojavala? Ostavila si me tužnu, uplakanu, slomljenu. Svi kažu – to je sudbina, vrijeme liječi rane. Moje rane nikad neće zacijeliti. One su svakim danom sve dublje, sve teže, a tako će biti do našeg susreta u vječnosti.

Mama”

Na današnji dan 1992. godine od posljedica ranjavanja preminuo je heroj Domovinskog rata Renato Pavlinec.

Rođen je i odrastao u Zagrebu gdje se i školovao. Bio je miran i povučen, a pamte ga kao vrlo emotivnu osobu. Zarađivao je dajući instrukcije iz matematike i fizike, a u slobodno vrijeme bavio se plivanjem, šahom, košarkom te vaterpolom. Rat ga je zatekao kao studenta na Elektrotehničkom fakultetu. Novu akademsku godinu nije dočekao. U kolovozu 1991. prijavio se dragovoljno u „Tigrove“ s kojima odlazi u zapadnu Slavoniju. Ondje je ranjen u glavu, a ubrzo nakon oporavka ponovno odlazi na ratište. Ovaj put sa 100. brigadom Hrvatske vojske. Ipak ranjavanje je bilo preteško i Renato je preminuo u 24. godini života.

 

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja