Budi dio naše mreže

U napetom ozračju, samo tjedan dana nakon drugog kruga prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj na kojima je pobijedila Hrvatska demokratska zajednica, u Zagrebu se trebao odigrati derbi Dinamo – Crvena Zvezda. Tog 13. svibnja 1990. godine, u 33. kolu prve jugoslavenske nogometne lige, drugoplasirani Dinamo dočekao je prvoplasiranu momčad Crvene Zvezde.

/ Borna Marinić

Ipak utakmica nikada nije odigrana, a taj datum postao je jedan od najvažnijih u povijesti navijačke skupine Bad Blue Boys, kao i u procesu stvaranja samostalne Republike Hrvatske.

Neredi su počeli kada je u Zagreb stigao iznimno velik broj navijača Zvezde, njih oko 3 tisuće, koji su otvoreno promicali četništvo i tražili obračun, očito povezani s beogradskom službenom politikom. Tu spregu dokazivala je i uloga novoizabranog vođe Delija, Željka Ražnatovića Arkana kao službenog predstavnika kluba. Divljanje Zagrebom i razbijanje izloga i automobila pratili su uzvici „Zagreb je Srbija“ i „Ubit ćemo Tuđmana“.

Sukobi su se sa zagrebačkih ulica uskoro preselili na maksimirski stadion. Sat vremena prije početka utakmice Delije su, nakon provokacije nekolicine domaćih navijača, provalile na gornji dio južne tribine. U tom trenutku nastao je kaos na koji milicija uopće nije reagirala. Dramatične scene nasilja i lom inventara južne tribine nitko nije mogao ravnodušno promatrati, pa tako niti Bad Blue Boysi koji su pravdu odlučili uzeti u svoje ruke. Probivši ogradu na sjevernoj tribini gdje su bili smješteni provalili su u teren i uz pomoć navijača s istočne tribine, među kojima je bilo i pripadnika drugih hrvatskih navijačkih skupina, pokušali doprijeti do Delija.

U tome ih je spriječila milicija koja je krenula u obračun s hrvatskim navijačima vodenim topovima i pendrecima. Kroz iduća dva sata na travnjaku su se odigrale scene obračuna navijača i milicije kakve nisu viđene u povijesti nogometa. Igrači Crvene Zvezde pobjegli su u svlačionice dok su neki igrači Dinama te trener Josip Kuže nastojali primiriti situaciju te zaštiti navijače.

U legendu je ušao i potez kapetana Dinama Zvonimira Bobana koji je jednog milicionera udario nogom, želeći zaštiti prebijenog navijača. Taj udarac, odnosno događaji na stadionu Dinama, i više nego na simboličan način nagovijestili su rat na prostorima bivše Jugoslavije, pa je tu utakmicu i američka postaja CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Milicija je uporabom sile potisnula Dinamove navijače sa stadiona, a kaotične scene nasilja nastavile su se dugo u noć.

Mnogi od Bad Blue Boysa i pripadnika ostalih hrvatskih navijačkih skupina, koji su sudjelovali u sukobu 13. svibnja, iduće su godine u obranu domovine krenuli s puškom u rukama, baš kao što su i mnogi pripadnici Delija, predvođeni Arkanom, krenuli u agresiju na Republiku Hrvatsku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja