Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine od posljedica ranjavanja na pakračkoj bojišnici preminuo je jedan od zaboravljenih heroja Domovinskog rata Damir Hrašćanec.

/ Borna Marinić

Na današnji dan 1991. godine od posljedica ranjavanja na pakračkoj bojišnici preminuo je jedan od zaboravljenih heroja Domovinskog rata Damir Hrašćanec. Sajla, kako su ga zvali prijatelji, od malena je pokazivao sklonosti prema glazbi. Svirao je gitaru i imao je svoj bend. Bio je uzor mladima, pa tako i svojem mlađem bratiću Goranu Hrašćancu koji se prisjeća kako je kod njega dolazilo mnogo poznatih glazbenika:

Dolazio je i Boris Leiner iz Azre, družili su se. Meni je to u ono vrijeme bilo neviđeno iskustvo. „Prije rata Damir je radio administrativne poslove u varaždinskoj komunalnoj firmi „VARKOM“. U obranu Domovine aktivno se uključio u rujnu 1991. tijekom „Varaždinskih dana rata“. Bio je zapovjednik osiguranja izdvojenog zapovjednog mjesta 104. varaždinske brigade ZNG koje se nalazilo u zgradi Šumarije u centru Varaždina. Nakon oslobođenja Varaždina izrazio je želju da se uključi u djelatni sastav 104. brigade koja se tada ustrojavala. Nakon nekog vremena postavljen je za zapovjednika satnije u sastavu 1. bojne 104. brigade te 29. studenog odlazi na pakračko bojište. Tog dana prisjeća se njegov bratić i suborac Goran:

“Ubrzo nakon što je preuzeo dužnost zapovjednika satnije, on dolazi iz Varaždina organizirati satniju i utvrditi položaj, na koti 225 kod sela Omanovac, koji je držala. Susreli smo se u mjestu Mali Banovac gdje mi se javio. Dogovorili smo se da se navečer nađemo jer se nismo vidjeli par dana. Odgovorio mi je da se vidimo brzo, da odlazi organizirati crtu obrane i rasporediti ljude i da se navečer vraća. Dogovor je bio da dođe oko 8 sati navečer, međutim prošlo je već 9, pa 10 sati i on nije došao. Nismo se čuli i ja sam legao na odmor. U tom momentu čujem preko veze da je Damir ranjen. Kamionom ga dovoz pred kuću u kojoj sam boravio i ja ga zajedno sa Stjepanom Brlekom i Božidarom Cikaćem skidam s tog kamiona i na nosilima i unosim u sanitet.“

Zbog gubitka velike količine krvi Damir je, nakon dva dana, 1. prosinca 1991. godine preminuo. Položivši svoj život za Domovinu iza sebe je ostavio suprugu Rebeku i dvije male djevojčice – Anju i Tanju. Posmrtno mu je dodijeljen čin pukovnika.

 

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja