Budi dio naše mreže

Istog dana 4. gardijska brigada u operaciji "Maslenica" oslobodila je Novigrad i Kašić. Za te značajne uspjehe podnesena je i velika žrtva. Tog dana u redovima 4. brigade bilo je mnogo ranjenih, a u borbama za Novigrad stradao je zapovjednik 2. satnije 1. bojne Branko Bašić.

/ Borna Marinić

Njegova bojna u borbe je uvedena bez odmora, direktno s dubrovačkog ratišta. Spremno su prihvatili svoju zadaću i odmah ušli u žestoke borbe. Na ulazu u sami Novigrad, kod groblja, pobunjeni Srbi imali su jaku otpornu točku. Ondje je i stradao 27-godišnji Splićanin Branko Bašić. Shvativši da bi se našli u okruženju ako hrvatske snage zauzmu okolne visove pobunjeni Srbi povukli su se prema Pridrazi, a hrvatske snage ušle su u Novigrad ostvarivši jedan od najznačajnijih uspjeha u cijeloj operaciji. 

Iza sebe Branko Bašić ostavio je suprugu Karolinu i 2-godišnjeg sina Tomija. Pokopan je na splitskom groblju Lovrinac.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja