Budi dio naše mreže

U novije vrijeme često se zaboravlja kako je znatan prostor Hrvatske kontaminiran zaostalim minama iz razdoblja Domovinskog rata. Te nevidljive ubojite naprave i dalje uzimaju svoje žrtve. Najviše ih je među pirotehničarima koji Hrvatsku od mina nastoje očistiti. Njihov doprinos često se ne vrednuje na pravi način, kao niti žrtva. Stoga smo se prisjetili tragičnog događaja 21. siječnja 2004. u Slavonskom Brodu.

/ Borna Marinić

Tog dana u ranim popodnevnim satima nedaleko naselja Bjeliš odjeknula je eksplozija. Pri razminiranju obalnog pojasa Save koji je tijekom rata bio prva crta obrane Slavonskog Broda poginuli su 32-godišnji Siniša Brizar te 46-godišnji Antun Kelić. Pirotehničari su radili na pretraživanju nepristupačnog terena na ušću potoka Glogovica u rijeku Savu. Nakon što je protuminski detektor reagirao. jedan se od njih sagnuo da provjeri o čemu je riječ. U tom trenutku na visini oko 80 centimetara došlo je do eksplozije mine od koje su obojica poginula.

I Antun i Siniša bili su hrvatski branitelji te su u razminiranju imali višegodišnje iskustvo. Diljem Hrvatske su prolazili terene i čistili Hrvatsku od mina, a život su izgubili baš uz svoj grad. Naime obojica su bila iz Slavonskog Broda. Kelić je stekao vojnu mirovinu, ali kao hranitelj obitelji odlučio se zaposliti i raditi kao pirotehničar. Iza sebe ostavio je suprugu Slavicu te sinove Igora i Gorana. I za obitelj Brizar bio je ovo strašan šok jer su izgubili sina i brata.

Otkud mina na malom riječnom sprudu, nikad nije utvrđeno, ali taj dio savske obale za Domovinskog rata bio je zasićen minama. To potvrđuje i pogibija jednog od ribiča koji je stradao prije Siniše i Antuna, a i ribiči su kod ušća Glogovice i gradskog kolektora u Savu već ranije pronalazili odbačene mine. Kolege poginulih završili su posao unatoč tragediji. Ipak sedam godina kasnije ponovno se na tom području naišlo na mine prilikom kopanja kanalizacije u dubljim slojevima zemlje. Nasreću tada nitko nije stradao.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja