Budi dio naše mreže

Nastavljena blokada tenkova u Pologu

Blokada tenkova JNA u malenom Hercegovačkom selu Polog između Mostara i Širokog Brijega, kojom su Hrvati spriječili kretanje kolone JNA prema Hrvatskoj, započeta 7. svibnja 1991. nastavila se i na današnji dan.

/ Borna Marinić

S novim jutrom, 8. svibnja, Hrvatima na blokadama stiglo je novo ohrabrenje. Po povratku iz Velike Britanije, na zagrebačkom aerodromu kratku je izjavu o ovom događaju dao hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Tuđman je tom prilikom narodu poručio: „Već ste pobijedili!“

S druge strane, o stanju u Pologu raspravljalo se i u Beogradu na sjednici Predsjedništva Jugoslavije. Članovi Predsjedništva nisu mogli postići dogovor oko rješenja krize u Pologu, a na njih je velik pritisak vršio i vojni vrh, koji je htio dobiti sve ovlasti za okončanje blokade. U konačnici general-majoru Milovanu Zorcu, zapovjedniku 4. sarajevskog korpusa JNA, naređeno je da vojska na bilo koji način prođe blokadu. Na njega je strašan pritisak vršio komandant I. (beogradske) vojne oblasti i kasniji krvnik Vukovara Aleksandar Spirkovski koji je zahtijevao upotrebu artljerije i avijacije planirajući operaciju u kojoj će „smrviti Hercegovinu“. Ipak general Zorc, po narodnosti Slovenac, zapovjedio je pokret kolone bez upotrebe oružane sile koji nije bilo moguće sprovesti.

Inozemni mediji o događajima u Pologu izvještavali su kao o okidaču za pokretanje građanskog rata u Jugoslaviji, a svijet je obišla dirljiva snimka hercegovačkih žena u molitvi s natpisima „Želimo mir“. Posebno je dirljiv bio trenutak kada su hercegovačke žene, koje su čitavu noć spremale hranu, krenule prema tenkovima s kolačima, uštipcima i sendvičima za vojnike JNA. Kada je jedan od časnika zabrinuto upitao je li hrana otrovana, jedna od žena odgovorila mu je:

„Ne brini, ovu hranu ja ne dajem tebi, nego svome sinu koji je u JNA.“

Tog 8. svibnja na noge se digao kompletan hrvatski živalj u tom dijelu Jugoslavije, barikade su postavljene od Pologa preko Vinjana Donjih sve do Imotskog. Kako se bližio sumrak, nada u konačno rješenje napete situacije sve je više jenjavala, a Jugoslavenska narodna armija sve više otkrivala svoju nemoć gubeći iz trena u tren vjerodostojnost pridjeva „narodna“ u svojem imenu.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Blokada tenkova JNA u Pologu

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja