Budi dio naše mreže

Okončana blokada u Pologu te započela blokada u Šujici

Na današnji dan, 9. svibnja 1991. godine, blokada u kojoj su Hrvati držali kolonu JNA između Mostara i Širokog Brijega, doživjela je vrhunac. Tog, trećeg dana blokade tenkova u Pologu vozila JNA pale se spremna za pokret, a pred njih staju hrvatski policajci iz Širokog Brijega s automatskim puškama, spremni dati vlastite živote da obrane svoj narod. Tenkovi se ipak nisu pokrenuli, a JNA je izvršila desant helikopterima na četiri lokacije te je ustvari „blokirala blokadu“, odnosno put prema Širokom.

/ Borna Marinić

Velika psihoza osjećala se kod mladih ročnika JNA koji su u strahu i nevjerici gledali što se događa, a u posebnoj su se situaciji našli hrvatski ročnici u JNA, koji su stajali u koloni cijevima okrenuti prema svome narodu. Među njima se našao i hrvatski glumac Leon Lučev koji se dokumentarnom u filmu „3 dana“ prisjetio kako Hrvatima nije dana bojeva municija. Na to je on upitao svog nadređenog zašto je to tako, na što mu je on mrtav hladan odgovorio kako može uzeti dasku kad prođe prvi val te udarati po onima koji ostanu ranjeni.

U tako napetoj situaciji, na rubu oružanog sukoba, pred hercegovački narod dolazi predsjednik predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović. Masa ga je duševljeno dočekala povicima „Alija! Alija!“, a on ih je uvjeravao kako vojska ima samo namjeru izvršavanja vojne vježbe te da je narod postigao što je htio i pokazao kako vojska ne smije s narodom kako hoće. Ipak, ni njemu u konačnici ne uspijeva „omekšati“ narod koji zahtijeva da se prvo povuku desantne jedinice te da će nakon toga vojna kolona biti propuštena. Izetbegović pristaje na to te odlazi na trosatne pregovore s vojnim licima koji nikako ne pristaju na takvo rješenje. On zatim ponovno dolazi pred narod i izvještava ih o tvrdoglavosti vojnog vrha te im garantira kako će vojska samo proći prema Kupresu bez ikakvih incidenata. Svoj govor završio je idućim riječima:

„Ako budemo prevareni, to može biti samo jednom! Samo jednom i nikad više!“

Kako je Izetbegović krenuo prema masi, ona se počela razmicati te je dan znak da se propuste tenkovi. Do ponovnog zastoja došlo je opet u samom Širokom Brijegu, gdje ključnu ulogu odigrava pokojni gvardijan franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Mladen Hrkač. Fra Mladen je čitavo vrijeme kroz prethodne dane bio s narodom i prolazio kroz iste stvari kao i oni. Kao jedan od njih te kao iznimna osoba kojoj je narod jedinoj vjerovao, obratio se okupljenima te ih zamolio da propuste JNA i srdačno ju pozdrave, ne nju kao vojnu silu, već mladiće za koje strepe njihove majke. Narod ga je poslušao i vojska je ispraćena prema Kupresu na nevjerojatan način – mahanjem i svijećama kao porukom mira i nade kako JNA više nikada neće kročiti u Široki Brijeg. 

Istog dana stanovnici Šujice kraj Tomislavgrada zaustavili su, na sličan način kao i Hrvati u Pologu, tenkovsku kolonu JNA na putu u Livno. JNA je nekoliko puta pokušala s vozilima i tenkovima ući u Livno, ali ju je svaki put zaustavilo lokalno stanovništvo. Osim kod Šujice tenkovi JNA jedanput su zaustavljeni kod groblja u Suhači – oko 5 kilometara od Livna u smjeru Grahova, a jednom prilikom su došli i pred sam grad iz smjera Cincara, kada su ih prve zaustavile žene iz obližnjih kuća koje su sjele na cestu.

Koliko je bilo važno Jugoslavenskoj narodnoj armiji da uđe u Livno govori i činjenica da je u kolovozu 1991. ondje održana komemoracija Srbima ubijenima 1941. na tom području. Taj je skup uz govore Biljane Plavšić i Jovana Raškovića trebao potencirati sukob između Hrvata i Srba, a tada bi se pojavila JNA kako bi donijela “mir” no do njega ipak nije došlo.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja