Budi dio naše mreže

Ključna riječ: blokada-tenkova-jna-u-pologu

Okončana blokada u Pologu te započela blokada u Šujici

Na današnji dan, 9. svibnja 1991. godine, blokada u kojoj su Hrvati držali kolonu JNA između Mostara i Širokog Brijega, doživjela je vrhunac. Tog, trećeg dana blokade tenkova u Pologu vozila JNA pale se spremna za pokret, a pred njih staju hrvatski policajci iz Širokog Brijega s automatskim puškama, spremni dati vlastite živote da obrane svoj narod. Tenkovi se ipak nisu pokrenuli, a JNA je izvršila desant helikopterima na četiri lokacije te je ustvari „blokirala blokadu“, odnosno put prema Širokom.

Nastavljena blokada tenkova u Pologu

Blokada tenkova JNA u malenom Hercegovačkom selu Polog između Mostara i Širokog Brijega, kojom su Hrvati spriječili kretanje kolone JNA prema Hrvatskoj, započeta 7. svibnja 1991. nastavila se i na današnji dan.

Blokada tenkova JNA u Pologu

Na današnji dan, 7. svibnja 1991. godine, započeo je događaj poznat pod nazivom „Blokada tenkova JNA u Pologu“. Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina tog dana zaustavili su prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije. Polog, mjesto koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega, tako je postalo simbol otpora Hrvata u BiH velikosrpskoj agresiji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja