Budi dio naše mreže

Na današnji dan 2020. godine, u 61. godini života, preminuo je general Josip Zvirotić. U ratu je bio zapovjednik 108. i 109. brigade kao i 3. gardijske brigade Hrvatske vojske “Kune”.

/ Borna Marinić

Rođen je 1959. u Slavonskom Brodu. Osnovnu školu završio je u Slavonskom Brodu, a srednju stru kovnu, smjer hotelijerstvo u Bosanskom Brodu. Poslije završenog petog semestra studija turizma i hotelijerstva u Opatiji dobiva poziv za odsluženje vojnog roka u JNA u tenkovski puk u Kumanovu. Kao vojnik odlazi u Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beograd, a zatim na specijalizaciju za tenkista u Banja Luku koju završava 1985. godine. Službovao je u tenkovskim jedinicama JNA u Sloveniji, Postojni i Pivki, a u lipnju 1991. godine na osobni zahtjev napušta JNA i s obitelji se vraća u rodni Slavonski Brod.

Potkraj srpnja 1991. godine pristupa ZNG-u kao dragovoljac, a od 1. kolovoza 1991. godine postaje zapovjednik 108. brigade ZNG-a u Slavonskom Brodu da bi početkom studenoga preuzeo 109. brigadu HV-a u Vinkovcima. Od 2. prosinca 1992. godine postavljen je za zapovjednika 3. gardijske brigade u Osijeku sa zadaćom priprema za ustrojavanje oklopne brigade HV-a. Na toj dužnosti ostaje do 12. srpnja 1994. godine kada dolazi u Ured pomoćnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH na mjesto načelnika Odjela oklopništva, a poslije i Odjela za doktrinu kopnene vojske.

Nakon završetka Ratne škole “Ban Josip Jelačić” 2000. godine, imenovan je zapovjednikom 5. zbornog područja, a nakon ukidanja zbornih područja postavljen je
za zapovjednika 5. korpusa Hrvatske kopnene vojske u Pazinu. Nakon preustroja HV-a tijekom 2005. godine te ukidanja 3. i 5. korpusa 2006. godine postavljen je za
zapovjednika 4. korpusa Hrvatske kopnene vojske Split s odgovornošću za cijelo područje kopnenog djela Istre i Dalmacije.

Sudionik je niza operacija u Domovinskom ratu. Osobito se istaknuo zapovijedanjem 108. i 109. brigadom HV-a u obrani Istočne Slavonije prije i poslije pada Vukovara, kao i obrani Bosanske Posavine, a zatim zapovijedanjem 3. gardijskom brigadom u operaciji Maslenica, a u operacijama Bljesak i Oluja bio je načelnik Odjela oklopništva u Glavnom stožeru. Osobit doprinos dao je ustrojavanju, opremanju i razvoju oklopnih postrojbi HV-a, sudjelovanju u pripremi i izvođenju svih važnih vježbi, gađanja i u izradi doktrine i strategije razvoja i opremanja kopnene vojske, roda oklopništva. U čin brigadnog generala promaknut je u kolovozu 2003. godine. U tom je činu i umirovljen 2007. godine.

Za postignute uspjehe višekratno je pohvaljivan i nagrađivan. Nositelj je sljedećih odlikovanja i medalja: Red Nikole Šubića Zrinskog Red bana Jelačića, Red hrvatskog
trolista, Red hrvatskog pletera, Spomenica domovinskog rata. Spomenica domovinske zahvalnosti te medalje Bljesak i Oluja.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja