Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1992. godine poginuo je heroj vrgoračkog kraja Ante Gašpar. U Domovinski rat uključio se dragovoljno kroz 4. gardijsku brigadu u sklopu koje je djelovala "Vrgoračka satnija". Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja ratni sukob rasplamsao se u BiH. Ondje je u borbama s desne obale Neretve na hercegovačkom kršu kod sela Slipčići život položio Ante Gašpar.

/ Borna Marinić

U jednoj od akcija 4. gardijske brigade Ante je trčeći i puzeći prema srpskom bunkeru pozivao neprijateljske vojnike da se predaju. Većina njih je pobjegla, ali se našao jedan dovoljno priseban i mitraljezom pokosio Gašpara koji je odmah pao na zemlju. Gardist Petar Bradarić došao je do njega i konstatirao smrt. Gašparovo tijelo zbog opasnosti situacije nije bilo moguće izvući i to je učinjeno tek mjesec dana kasnije nakon novog napada i uspostavljanja crte obrane u kanjonu Neretve. Nakon toga Ante Gašpar pokopan je na groblju u selu Umčani kraj Vrgorca. Teških borbi koje su se tih dana vodile na tom području za magazin Vojna povijest prisjetio se jednom prilikom heroj Domovinskog rata, pokojni Davor Jović:

„Već 7. svibnja imali smo prvog poginulog borca Antu Gašpara. Tada su se na mostarskom bojištu vodile iscrpljujuće bitke. Riječ je o ‘njemačkoj cesti’’ i o položajima aerodroma i heliodroma. Onaj tko je držao te položaje zapravo je držao Mostar. Nakon što su neprijateljski avioni na nas bacili bojne otrove, morali smo im prepustiti te položaje.“

U spomen na poginulog Antu Gašpara, Velimir Velo Raspudić napisao je pjesmu koju donosimo u cijelosti:

Vrgoračke zaplakaše gore!
Biokovska zajeca planina!
A svibanjske utihnuše zore
kad heroja uze domovina!

Nad Umčanim vedro nebo plače,
svaki kamen zemlje Hercegove,
i Jadransko more huči jače
ko da cijeli hrvatski puk zove!

Plači danas moj hrvatski rode!!!
I suzama svog heroja slavi.
Radi nas i naše slobode
život za te dade iz ljubavi.

Volio je svoju rodnu grudu,
iznad svega Hrvatsku, Hrvate,
sanjao je slobodni da budu,
sanjao je budan Gašpar Ante!

Sanjao je trobojnicu svetu,
što ponosno nad Vrgorcem vije.
U dvadeset i petom pade ljetu,
a sna svoga dosanjao nije!

Ali navijek živi uspomena,
sjećanje što na stijeni piše,
nikad neće izbrisat vremena:
GAŠPAR ANTE NE RAĐA SE VIŠE!!!

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja