Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo:

  • Na trećoj sjednici Vrhovnog državnog vijeća 30. travnja 1991. razmotrene su promjene u Vladi i Vijeću, informacije o stajalištu Predsjedništva SFRJ i JNA prema Hrvatskoj, situacija u Kijevu te neka druga aktualna politička pitanja. Za novog ministra vanjskih poslova predložen je dr. Davorin Rudolf, dotadašnji ministar za pomorstvo u Vladi RH. Imenovanje Rudolf ministrom prihvaćeno je, a zadržavao je i resor pomorstva u Vladi.
  • Zaključeno je da će Republika Hrvatska, ako jedinice JNA budu i dalje ometale ili otežavale uspostavu pravnoga poretka u Republici Hrvatskoj, preispitati svoj stav prema JNA i prema saveznim organima, uključujući i mogućnost uskraćivanja financiranja JNA i druge mjere za zaštitu suvereniteta i interesa Republike Hrvatske.
  • Razmatrana su i druga pitanja sigurnosti Republike Hrvatske te jačanje obrambenog sustava republike. Predsjednik dr. Franjo Tuđman izvijestio je članove Vijeća o tijeku i rezultatima razgovora između šestorice predsjednika jugoslavenskih republika na Cetinju.
  • Istog dana gradonačelnik Grada Zagreba Boris Buzančić izdao je proglas građanima Zagreba kojim ih kao gradonačelnik i predsjednik Vijeća Narodne zaštite Grada Zagreba poziva da se svi koji još to nisu učinili prijave u dragovoljačke jedinice Narodne zaštite s obzirom da se domovina – Republika Hrvatska – nalazi u pogibelji.
  • U Kninu je održana osnivačka sjednica Skupštine SAO Krajine, kojoj su prisustvovali poslanici iz devet „krajiških” općina u kojima je proveden izbor 63 poslanika iz Obrovca, Vrginmosta, Gline, Benkovca, Gračaca, Donjeg Lapca, Dvora na Uni, Titove Korenice i Knina.
  • Za predsjednika Skupštine jednoglasno je izabran Velibor Matijašević, predsjednik Skupštine općine Glina, a za potpredsjednike Zdravko Zečević iz Benkovca i Ilija Đukić iz Donjeg Lapca. Skupština SAO Krajine za predsjednika Izvršnog vijeća SAO Krajine izabrala je dr. Milana Babića Nakon toga donesena je odluka da se 12. svibnja provede i referendum o ulasku SAO Krajine u sastav Srbije. 

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja