Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo:

  • 1. travnja 1991. pod presjedanjem predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana održana je u Zagrebu sjednica Vijeća za narodnu obranu i zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske. Vijeće je razmotrilo političku situaciju u Republici nakon događaja na Plitvicama od 28. do 31. ožujka te priopćenje s izvanredne sjednice Predsjedništva SFRJ od 31. ožujka. 
  • Pozitivno je ocijenjena akcija policijskih snaga MUP-a za ponovno uspostavljanje reda i pravnog poretka na području Plitvica. Također je ocijenjeno da upadi ekstremističke skupine SAO Krajine i pokušaj izazivanja oružanog sukoba pokazuje da se nalazimo u razdoblju političke krize u kojoj se silom želi izboriti rješenja prije smjene u Predsjedništvu SFRJ.
  • Razmatrajući zaključke izvanredne sjednice Predsjedništva SFRJ od 31. ožujka, Vijeće je zaključilo da su potpuno neprihvatljivi. Zaključeno je da se na Plitvicama nije radilo o oružanom sukobu, kako to kvalificira Predsjedništvo SFRJ, nego o sprječavanju terorista u narušavanju pravnoga poretka i ometanju rada privrednih poduzeća na teritoriju Republike Hrvatske.
  • Republika Hrvatska, zaključak je Vijeća, uspostavit će, prema prijašnjoj odluci, policijsku postaju u Plitvicama, kao i svugdje gdje to bude potrebno. Odluku Predsjedništva SFRJ o “podizanju borbene gotovosti odgovarajućih jedinica JNA” Vijeće je odbacilo, ocijenivši je kao ponovni pokušaj određenih vojnih i političkih krugova SFRJ da se JNA dade arbitražna uloga u rješavanju društveno-političke krize u zemlji.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja