Budi dio naše mreže

Proglašenjem amandmana na Ustav dotadašnje Socijalističke Republike Hrvatske, prvi je višestranački i demokratski Sabor u Zagrebu 25. srpnja 1990. proglasio državnu suverenost Republike Hrvatske. Istodobno su ukinuta dotadašnja socijalistička obilježja, a umjesto zvijezde na hrvatsku se trobojnicu vratio tradicionalni hrvatski grb.

/ Borna Marinić

Na zajedničkoj sjednici Sabora predsjednik Franjo Tuđman naglasio je kako amandmani imaju iznimnu povijesnu važnost. Snagom ustavne riječi Hrvatska poručuje drugim jugoslavenskim narodima da se s njom može razgovarati samo kao sa samostalnom državom. Istodobno Hrvatska i formalno-pravno raskida s komunističkim jednostranačkim sustavom, a Tuđman je najavio i donošenje novog republičkog ustava. Nezadovoljni ovom odlukom svi članovi Stranke demokratskih promjena predvođeni Ivicom Račanom iz protesta su napustili sabornicu. 

Poslije proglašenja amandmana, ispred zgrade Sabora na Markovu trgu, na jarbol je podignuta hrvatska zastava s povijesnim grbom. U prosincu 1990. temeljem Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske taj je grb zamijenjen današnjim grbom Republike Hrvatske.

Istog dana u ličkom selu Srb održan je samozvani „srpski sabor“, miting na kojem su čelnici Srpske demokratske stranke predvođeni Jovanom Raškovićem osnovali tzv. Srpsko nacionalno vijeće te donijeli Deklaraciju o suverenosti i autonomiji Srba u Hrvatskoj. Bio je to uvod u „Balvan revoluciju“ koja je uslijedila nekoliko tjedana kasnije te oružanu agresiju.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja