Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 16. svibnja 1991. predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Jadranko Crnić na Hrvatskom radiju izjavio je da je bez obzira na neizbor Stjepana Mesića dan ranije u Beogradu, Mesić kao član Predsjedništva iz Republike Hrvatske automatski po Ustavu SFRJ postao predsjednikom Predsjedništva SFRJ, a samo proglašenje nema konstitutivno značenje.

/ Borna Marinić

Na današnji dan 1992. godine u poslijepodnevnim satima iz Tenje su ispaljene dvije mine na osječki Poljoprivredni fakultet. U 11 sati u Županji je oglašena zračna opasnost. U noći na 16. svibnja Pakrac je bio izložen jednom od najžešćih napada od potpisivanja primirja. Pokušan je i neuspjeli pješački upad u grad. Oko 19 sati neprijatelj je započeo siloviti napad iz tenkova i teške artiljerije na dugoj sisačko-banijskoj fronti. Meta napada bili su položaji HV-a na desnoj liniji fronte. 

Napadnuti su i položaji HV-a u Mekušju, koranska bojišnica u općini Duga Resa te postrojbe HV-a u Kamenici iz smjera Tržića u Ogulinskoj općini. Provokacija neprijatelja bilo je i na gospićkom ratištu. Neprijatelj nije prestajao s provokacijama na stankovačko-biogradskom području i na skradinskom dijelu bojišnice.

Istog dana Indonezija je priznala Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu.

Na današnji dan 1993. siloviti topnički napad izveden je na Biograd i okolicu. Napad je počeo u 19:27 sati, kad je na grad palo šest granata. Nakon kraće stanke Srbi su nastavili razarati civilne objekte u gradu iz svih vrsta topništva. Do 21 sat na biogradske četvrti palo je oko 200 haubičkih, topovskih, minobacačkih i projektila iz višecjevnog bacača raketa. Napad je nastavljen i nakon 22 sata. Istovremeno su napadani Sv. Filip i Jakov, Vrana, Jankolovica i Raštani. Napadnuto je i šibensko i stankovačko područje. Napada je bilo i na karlovačkom području – napadnut je Turanj. Vatra je otvarana i u županjskoj Posavini.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja