Budi dio naše mreže

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uručio je splitskom KBC-u donaciju – dar svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije u vrijednosti od 383 tisuća kuna.

/ hjb

Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM pripremaju se za proslavu svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma 7. svibnja. Na samu svetkovinu misna slavlja u svečevoj katedrali su u 7, 8, 10, 16, 18 i 20 sati. Središnje euharistijsko slavlje koje u 10 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša prenosit će Hrvatska radiotelevizija. Ovogodišnja proslava sv. Dujma odvija se u ograničenim okolnostima radi koronavirusa i epidemioloških mjera, zbog čega nema tradicionalne procesije te su otkazane brojne manifestacije koje prate Sudamju, poput koncerata zborova te različiti kulturni i športski događaji.

Ipak, u sklopu proslave Sudamje, u utorak 4. svibnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uručio je splitskom KBC-u donaciju – dar svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije u vrijednosti od 383 tisuća kuna.

Vrhunski uređaj dar je splitskih svećenika, kojima se priključio i nadbiskup Ante Jozić

Riječ je o naprednom sustavu za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanin zelenilom za odjel Kirurgije splitskog KBC-a. Nadbiskup je podsjetio da je to jedna u nizu donacija Splitsko-makarske nadbiskupije ovoj bolnici. “Smatramo da je ovo, uz rad i djelovanje Caritasa naše Nadbiskupije, još jedan oblik brige za najpotrebnije. Podsjetit ću samo, ako mogu reći na meni najdražu donaciju, konkretni plod Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji održanog u Splitu i Solinu 2018. godine. Tada smo u akciji ‘Obitelji za najmanje’ prikupili više od 600 tisuća kuna kojima je Klinici za dječju kirurgiju kupljen endoskopski stup za operacije djece i novorođenčadi. Danas Klinici za kirurgiju darujemo napredni sustav za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju, poboljšanu indocijanin zelenilom, vrijedan nešto manje od 400 tisuća kuna.”

Dodao je da mu je posebno drago da su sredstva za nabavku uređaja darovali svećenici i župnici i tako pokazali još jednom brigu za sve ljude, a ne samo svoje župljane. U akciji je sudjelovao i apostolski nuncij u Bjelorusiji nadbiskup Ante Jozić, koji je na taj način želio zahvaliti splitskom KBC-u na svemu što su učinili za njega nakon teške prometne nesreće 2019. godine.

“Ponosni smo kad možemo pomoći splitskoj bolnici s kojom izvrsno surađujemo na polju brige za tjelesno i duhovno zdravlje građana. Kako su ove godine otkazani mnogi programi u sklopu proslave Sudamje, a da ne ostane sasvim prazno, htjeli smo baš sada, u devetnici sv. Dujmu, na ovaj način obilježiti svetkovinu zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadbiskupija će i dalje nastaviti s pomaganjem splitskoj bolnici. U suradnji s ravnateljem već pripremamo novi projekt koji ćemo, nadam se, brzo i ostvariti”, zaključio je nadbiskup Barišić.

Predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a Split prof. dr. sc. Zdravko Perko govorio je o samom uređaju, koji je prvi te vrste u Klinici. Kako je rekao, “ovaj napredni sustav, pored standardnog oblika rada, omogućuje uporabu fluorescencije kod endoskopske i otvorene kirurgije. Uporabom ovoga sustava moguće je značajno smanjiti učestalost komplikacija i smrtnih ishoda kod čitavog niza zahtjevnih operacijskih zahvata.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja