Budi dio naše mreže

U novo Nacionalno vijeće Franjevačke mladeži izabrani su članovi bratstava iz Šibenika, Runovića, Splita i Zagreba na mandat od dvije godine. Izbori su održani druge nedjelje u listopadu u okviru 13. Izborne skupštine Hrvatskoga nacionalnog bratstva, u Kući susreta Tabor u Samoboru. Nova predsjednica Vijeća bila je i gošća HKR-a.

/ Ante Novak

Članovi novog Nacionalnog vijeća Frame su: predsjednica Ana Rupić iz Frame Šibenik – Meterize, potpredsjednica Marija Bilić iz Frame Runovići, voditeljica formacije Paula Nekić iz Frame Zagreb – Siget, tajnica Mia Bagarić iz najstarije hrvatske Frame Zagreb – Kaptol i blagajnik Tonči Kutnohorsky iz Frame Split – Poljud koja je u prethodnom mandatu dala predsjednika.

Sami članovi su putem društvenih mreža i svoje službene mrežne stranice Frama-portala zahvalili starom vijeću za služenje tijekom protekle dvije godine. „Novom želimo mir i ustrajnost u vršenju povjerene im službe“, dodaju.

HKR-ovi gosti: Ana Rupić (drugi plan), fra Ante Bešlić i Ana Putica (Foto: Frama Gospa Lurdska)

voditelj Ante Novak i HKR-ovi gosti: Ana Rupić (drugi plan), fra Ante Bešlić i Ana Putica / Foto: Frama Majka Božja Lurdska

Nova nacionalna predsjednica Ana Rupić, od jeseni zagrebačka brucošica, prvi put je gostovala na Hrvatskome katoličkom radiju. U emisiji Budimo mladi prisjetila se izbora:

„Kad su me izabirali, riječi koje su mi ostale, a uputio mi ih je moj prethodnik Tomislav Jurić, glase: ‚Ne boj se.‘“ Rodom je iz Rakovog Sela, a svoje prve franjevačke korake napravila je u Frami Dubrava – Gospa od Zdravlja.

Inače, službeno još nije prešla ni u jednu od gradskih Frama u glavnome gradu, što će prema pravilima morati uskoro učiniti, tako da je trenutno i dalje članica šibenskog bratstva s Meteriza u kojem je provela svoje sretne srednjoškolske dane. Sada je upisala prvu godinu studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

„Prvi put su mi rekli da o meni ozbiljno razmišljaju kao o novoj ‚nacionalnoj‘“ – kako tu službu članovi Frame neslužbeno zovu – „dok sam još bila dolje u Šibeniku. Nekako je sve to bilo kao šala kad smo saznali da će nacionalni izbori biti 13. listopada.“

„Prvo su mi dobacili: ‚A, ti ćeš biti predsjednica‘, a ja sam se najprije samo nasmijala na te riječi Marije Čarić koja je predsjednica Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Frame. Ona je tako započela s time, a onda su me poslije sada bivši predsjednik i još neki članovi Nacionalnog vijeća i službeno upitali bih li prihvatila kandidaturu“, prisjeća se Ana Rupić.

Zanimljivo, baš je u tim trenucima netom bila predala svoju službu područne predsjednice Zadarsko-šibenskog područnog bratstva, misleći: „Gotovo je. Konačno se mogu malo odmoriti!“

„I niti ne izađem iz dvorane, a zaskoče me Tomislav Jurić i Tonči Kutnohorsky, tadašnji blagajnik, i kažu mi: ‚Hej Ane, možemo li te nešto priupitati?‘ Iako sam prvo pomislila i rekla im da nisu baš normalni, ipak sam pristala malo razmisliti. Prihvatila sam kandidaturu na kraju, i izbor, i sada sam tu u novoj službi.“

Ana Rupić / Foto: WhatsApp

Bilo je više kandidata. Što se tiče odlaska od kuće, kaže da joj nije bilo lako odvojiti se od obitelji i preseliti u Zagreb, kao niti odvojiti se od svoje šibenske braće i sestara. S njima „sam bila stalno jer nisu to bili samo članovi Frame nego ljudi s kojima sam se družila svakodnevno. Ono na što mi se bilo najteže priviknuti tu u Zagrebu, i na što se još privikavam, je ta daljina. Sve je daleko, a ja u Šibeniku sidnen u auto i za pet minuta sam na drugom kraju grada, a ovdje ni do tramvajske stanice ne stignem za pet minuta.“

Frama Meterize danas ima oko petnaest članova, otprilike kao i Frama Majke Božje Lurdske u Zagrebu, kojoj se često priključe članovi s juga zemlje. Naime, putem raznih kanala doznaju da u metropoli djeluje jedna pomalo dalmatinsko- zagrebačka Frama. To je bila šira tema te povod za gostovanje uživo u programu HKR-a Ane Rupić, Metkovke Ane Putice, predsjednice toga mjesnog bratstva, i duhovnog asistenta fra Ante Bešlića, OFM. Inače Sinjanin, taj svećenik je godinu dana župnik donjogradske Župe Majke Božje Lurdske, a također ima studentsko iskustvo triju zagrebačkih zima. Prije je bio duhovni asistent Frame Meterize gdje je i upoznao novu „nacionalnu“.

Snimka emisije dostupna je u arhivu HKR-a:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja