Budi dio naše mreže

Don Ivica Kordić misionar je u Zambiji, a ususret Svjetskom danu misija donosimo njegovo razmatranje za subotu, 19. listopada.

/ im

U mjesecu smo listopadu, mjesecu posvećenu Mariji. U središtu našeg života je Krunica. Krunica nije popularna samo kod nas u Hrvatskoj. Ona je veoma popularna i u Zambiji. Ne znam broja krunica koje sam kupio i prodao ili podijelio vjernicima u svojoj župi, ali i drugdje. Ja se ne odvajam od krunice. Uvijek mi je u džepu. Ali vidim da se i mnogi vjernici ovdje ne odvajaju od krunice. Njihova krunica obično nije u džepovima, nego oko vrata. I kad im se pokida ili ošteti, brzo traže drugu.

Njihova krunica obično nije u džepovima, nego oko vrata.

Normalno je vidjeti vjernike koji dolaze nedjeljom na misu i nose krunicu oko vrata. Normalno je također vidjeti vjernike koji se okupljaju na raznim crkvenim aktivnostima i druženjima s krunicom oko vrata. Također je normalno vidjeti vjernike koji putuju na razna crkvena okupljanja u župi i izvan župe s krunicom oko vrata. I djecu koja se okupljaju na nedjeljnim i tjednim sastancima i slavljima normalno je vidjeti s krunicom oko vrata. Nekima je to možda samo ukras, ali oni nose krunicu i tko god ih vidi zna da su oni vjernici, katolici. I nerijetko se događa da vjernici koji pripadaju drugim crkvama žele imati krunicu. Sve je to normalno. Ali ovdje su normalne i druge stvari vezane uz krunicu.

I nerijetko se događa da vjernici koji pripadaju drugim crkvama žele imati krunicu.

Nedavno sam bio u banci. U banci se ponekada čeka na red satima. I dok čekam i brojim ljude koji su ispred mene u redu i molim u sebi da se red što brže smanji, promatram ljude oko sebe i vidim nekoliko njih ispred i iza mene u redu s krunicom oko vrata. Neki mi s osmijehom mašu i pozdravljaju me. Ali vidim i djelatnika banke koji sjedi za šalterom s krunicom oko vrata. Nedavno sam se vozio autobusom u Lusaku. Ulazim u autobus, a za volanom čovjek s krunicom oko vrata. Gleda me i ugodno se smiješi prema meni i pozdravlja me.

Policija je ovdje redovito na cestama. Vrše razne kontrole. I mene su u početku nekoliko puta kontrolirali. Provjeravaju isprave. Sada to više ne čine. Ali među njima sam primijetio i policajca s krunicom oko vrata. Sada, kad ga vidim na cesti, on me ne zaustavlja, ali se ja uvijek zaustavim i razmijenim s njime koju riječ. Pitao sam ga i za krunicu, pa mi je ispričao nekoliko dogodovština na račun krunice. Jednom je zaustavio vozilo i pregledavao njegove isprave, a on pokazuje na njegovu krunicu i pita ga je li mu to novi čin. A on mu onda tumači što je to krunica. Koliki učitelji i učiteljice u školama nose krunicu oko vrata! Uđite u dućan, idite na tržnicu, prođite gradom, uđite u mnoge državne urede, gotovo svugdje ćete naći nekoga s krunicom oko vrata. Nikomu se to ne brani. Naprotiv! Nikoga se na račun toga ne proziva niti ismijava. I nikomu to ne smeta. A mnogi nositelji krunice, samim time što krunicu nose, sigurno daju svjedočanstvo za svoju vjeru i pripadnost Katoličkoj Crkvi.

A mnogi nositelji krunice, samim time što krunicu nose, sigurno daju svjedočanstvo za svoju vjeru i pripadnost Katoličkoj Crkvi.

U današnjem evanđelju čitamo: „Tko se god prizna mojim pred ljudima i Sin Čovječji priznat će se njegovim pred anđelima Božjim.“ Svatko od nas ima mogućnosti i načina da u svakidašnjem životu svjedoči za Isusa Krista. Ne sramimo se, ne bojimo se, živimo normalnim, zdravim kršćanskim načinom života! To će nam se uvijek isplatiti u ovom životu, a osobito u vječnosti. Danas je i spomendan svetog Pavla od Križa, osnivatelja družbe pasionista, koji su u svojem poslanju misionari i djeluju u mnogim zemljama u svijetu. Neka zagovor Blažene Djevice Marije, kao i zagovor svetog Pavla od Križa prati sve misionare u njihovu radu i djelovanju, kao i sve vjernike u njihovu životu i svjedočenju za Isusa Krista!


Osim molitvom, djelovanje hrvatskih misionara može se poduprijeti putem Nacionalnoga misijskog ureda u Zagrebu, donacijom na IBAN HR6323600001101542876; Svrha: MOJ DAR ZA MISIJE; SWIFT: ZABAHR2X.

Više o aktivnostima Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj može se saznati na Facebooku i Instagramu. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj +385 1 56 35 055 ili upitom na adresu e-pošte missio.croatia@misije.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja