Budi dio naše mreže

Don Velimir Tomić svećenik misionar je u Tanzaniji od 1988., a ususret Svjetskom danu misija donosimo njegovo razmatranje četvrtak 17. listopada.

/ fe

Središnja riječ u današnjem Evanđelju je “jao vama“” Kad mi jedan drugomu kažemo “jao tebi” ili kojoj skupini ljudi “jao vama”, onda to ukazuje na nešto strašno negativno kod tih osoba. Kako li tek zvuči kada Isus izgovori takve riječi? Onda je to alarm koji upozorava na veliku opasnost.

Zato što su oholi, umišljeni, misle da su bolji od drugih

Kada Isus skupini vjernika kaže “jao vama”, onda to znači da su duboko moralno i vjerski zaglibili. Dezorijentirani su. Prešli su sve granice. Da je krajnje neprihvatljivo njihovo vjersko ponašanje i njihovo držanje prema Bogu i drugim ljudima. Prijeti im duboka propast. U ovome, jedanaestom poglavlju Isus te riječi upućuje farizejima i pismoznancima šest puta, ne jednom. “Jao vama”, “jao vama”, “jao vama”… strašne su Isusove riječi.

Don Velimir Tomić / Foto: PMD

A zašto “jao”? Zato što su oholi, umišljeni, misle da su bolji od drugih, da više znaju, da su svetiji, obrazovaniji, Bogu draži od drugih, Bogu bliži, da se drugih trebaju ugledati u njih, ponašati se kao oni, da su najpametniji od svih ljudi: “Jao vama zakonoznanci. Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući!” (Lk 11, 52) Možda je najgora stvar u svemu tome što se ne žele popraviti, nego ostaju u svojem sljepilu. I što ne prihvaćaju nikakvu opomenu, pa ni Isusovu. Tko je taj Isus da nas opominje! On se treba popravljati, a ne mi! Mi svoju vjeru živimo stoljećima. Pokazat ćemo mi njemu!

…pazi se, sustignut će te Isusov ‘jao’

Zar nismo susreli neke i od naših “vjernika” koji kažu: “Što ću ja ići u crkvu, ja sam dobar čovjek. U crkvu idu oni koji su loši. Što ću se ja ispovijedati, ja sam dobar čovjek, ispovijedaju se oni koji griješe i čine zlo. Ja ne griješim. Što ću se ja Bogu moliti, kad je Bog uvijek sa mnom. Bogu se mole oni bijednici koji su mu se nešto zamjerili, pa sada od njega traže milost. Meni milost ne treba, ja sam uvijek s Bogom dobar, i on to zna. Bolji sam od tisuću onih koji idu u crkvu. Kada vidim tko sve ide na misu, odmah mi se ne ide.”

Don Velimir Tomić / Foto: PMD

Eto, to je krajnja oholost i nadutost. Ovdje Isus upotrebljava svoj “jao”. “Jao tebi” ako misliš da si bolji i pametniji od drugih. “Jao tebi” ako misliš da ne trebaš ići na misu i sakramente. “Jao tebi” ako misliš da se ne trebaš ispovijedati i Bogu moliti. Ne možemo sebe uzdizati, a druge obezvrjeđivati, sebe hvaliti, a druge kuditi, sebe slaviti, a druge ponižavati. Ako si tako umišljen i tako živiš iz dana u dan, pazi se, sustignut će te Isusov “jao”.

Upravo takve vjerničke osobe Isusu se neizmjerno sviđaju

U jednoj mojoj bivšoj misiji u Africi upoznao sam jednu vjerničku majku sa sedmero djece, koja je svaki dan dolazila na svetu misu s jednim od njih, a krunica joj je bila stalno u rukama. Radila je marljivo sve svoje obiteljske i kućne poslove, a djecu učila molitvi i radu. Zanimljive su bile njezine rečenice pri razgovoru: “Jao meni, velečasni, slabo se molim Bogu!” A svaki dan na misi! Drugi put: “Kuku meni, moj župniče, slabo odgajam djecu, što će biti s njima!” A uči ih redovnoj molitvi i svaki je dan ponetko od njih s njom na svetoj misi! Treći put: “Jao meni, moj velečasni, čini mi se da sam najgora od svih ljudi!” A bio sam izravan svjedok njezine dobrote, velikodušnosti, poniznosti i poštenja.

Jednom sam joj čak u razgovoru rekao: “Da su sve kršćanske majke kao ti, na ovoj bi zemlji bio raj zemaljski.” Ta je žena sebe smatrala bezvrijednom, malom, neznatnom, najgorom od svih i gotovo neupotrebljivom. A Bog je vidio njezina dobra djela i njezinu poniznu vjeru. Bojala se da ne radi dobro, pa je izgovarala “jao meni”, a radila je sve po Božjoj volji. Upravo takve vjerničke osobe Isusu se neizmjerno sviđaju.

Onoga tko sebe svaki dan opominje “jao meni”, Isus će pohvaliti: “Blago tebi, jer ispunjaš volju Božju! Blago tebi, jer živiš ponizno i samozatajno. Blago tebi, jer živiš po Božjim zapovijedima!” Živimo ponizno svoju vjeru da nam Isus uvijek može reći “blago tebi”, a ne “jao tebi”!
______________________________________________________________________________________________________________________________________

Osim molitvom, djelovanje hrvatskih misionara može se poduprijeti putem Nacionalnoga misijskog ureda u Zagrebu, donacijom na IBAN HR6323600001101542876; Svrha: MOJ DAR ZA MISIJE; SWIFT: ZABAHR2X.

Više o aktivnostima Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj može se saznati na Facebooku i Instagramu. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj +385 1 56 35 055 ili upitom na adresu e-pošte missio.croatia@misije.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja